Librăria Ortodoxă „Pr. Gabriel Cocora”, situată la etajul I al clopotniței din vecinătatea Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, a fost inaugurată joi, 11 octombrie 2018. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat slujba de sfințire a spațiului cultural-bisericesc. În continuare, a avut loc lansarea noului volum al părintelui Alexandru Pripon, secretar eparhial, intitulat „Printre rânduri – pași prin istorie”.

La eveniment au participat consilieri și inspectori eparhiali, părinți protoierei, alți membri ai Administrației arhiepiscopale, precum și oameni de cultură buzoieni.

Librăria Ortodoxă „Pr. Gabriel Cocora” oferă un cadru elegant pentru iubitorii de cărți și obiecte bisericești. Toți cei interesați pot achiziționa de aici cărți duhovnicești și teologice, cărți de slujbă și de rugăciuni, CD-uri, DVD-uri, icoane, candele, cruci și alte obiecte de cult.

În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre necesitatea unei astfel de librării în orașul Buzău și i-a felicitat pe ostenitorii Serviciului Colportaj, care au contribuit la realizarea acestui proiect.

„Nădăjduim că simbioza dintre Ceainăria Culturală [aflată la parterul clopotniței – n.n.] și Librăria Ortodoxă este de bun augur și că toți cei care vor alege, intrând pe Aleea Episcopiei, să zăbovească aici, vor reuși să uite problemele cotidiene, care ne distrag atenția de la esențial. Or, esențialul înseamnă să ne ocupăm de partea sufletească, ce presupune și cultură, și rugăciune. Ambele pot fi găsite în această ambianță frumoasă, pe care ne-am străduit să o creăm în spațiul Eparhiei noastre”.

După slujba de sfințire, a fost lansat volumul „Printre rânduri – pași prin istorie”, care reunește o serie de articole de opinie și documentare publicate de Pr. Alexandru Pripon, în ultimii zece ani, în cotidianul Ziarul Lumina al Patriarhiei Române. Autorul abordează în prima parte a cărții problemele existențiale ale omului contemporan, iar în a doua parte, face cunoscute importante monumente de spiritualitate ortodoxă din întreaga lume.

„Reclamându-și dreptul legitim de a-și face propriile alegeri și de a-și exprima propria opinie, nemanipulată de vreun interes, modă sau ideologie, părintele Alexandru Pripon ne prezintă, în articolele ce compun această carte, limitările perioadei contemporane, marcată de o aparentă emancipare, cu o linie directoare vădit materialistă, în care se observă tot mai mult tendința de ignorare a valorilor morale creștine”, subliniază Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în prefața lucrării.

Prof. Dr. Manuela Camelia Sava a realizat o recenzie a acestui volum, în care a precizat că, „prin scrierile sale eseistice, părintele Alexandru Pripon se înscrie în linia celor incomozi pentru diletanți și cârcotași, dar, cu atât mai mult, este o voce providențială pentru optimiștii incurabili. Îmbinând spiritul religios cu dimensiunea socialului, el este acea voce puternică din cetate care dă un semnal de alarmă cu privire la pericolele ce ne pot amenința în lumea contemporană, ducând la o criză morală fără precedent și de aici la decădere și haos. Sensibil, dar convingător, modest, dar puternic, scriitorul își asumă acest rol cu seriozitate, cu demnitate”.

Lucrarea „Printre rânduri – pași prin istorie” a apărut la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, sub coordonarea Sectorului Cultural-educațional.