La Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău a avut loc, marţi, 29 septembrie 2015, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoţească pentru 11 absolvenţi de Teologie Pastorală din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Aceştia doresc să se titularizeze pe unul din posturile clericale vacante din cadrul eparhiei. Comisia de evaluare, formată din consilieri eparhiali şi profesori de Teologie de la Seminarul buzoian, a fost prezidată de chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. În deschidere, ierarhul le-a vorbit tinerilor teologi despre exigenţele actuale ale misiunii preoţeşti.

„Trebuie să dovediţi că v-aţi însuşit cunoştinţele de specialitate, că sunteţi orientaţi în problemele de actualitate ale Bisericii şi, apoi, că sunteţi pregătiţi să vă asumaţi o astfel de misiune, aceea a slujirii preoţeşti, care nu este deloc uşoară. Vedeţi şi voi, din generaţia tânără, ce se întâmplă în societate, cum clerul este pus la zid de toată lumea din afară, de cei care nu mai vor să ştie nici de Dumnezeu, nici de Biserică. Şi atunci se pune întrebarea: Ce fel de candidaţi chemăm noi la preoţie? Pe cei mai buni dintre cei buni, nu doar cunoscători ai unor probleme teoretice, ci care şi-au dat seama cât de frumoasă şi de grea este misiunea preoţească, de a sădi, de a cultiva în sufletele oamenilor sămânţa Cuvântului lui Dumnezeu. Or, nu este uşor, în condiţiile în care copiii, de la vârste fragede, se îndepărtează de Biserică“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.

Examinarea a constat dintr-o probă scrisă şi una orală. La proba scrisă, candidaţii au avut de tratat un subiect de Teologie Dogmatică, iar la oral le-au fost verificate cunoştinţele pastoral-misionare, sacramental-liturgice şi de administraţie bisericească.

Valabilitatea examenului de capacitate preoţească este de un an de zile, iar media minimă de promovare este 7.00. Pentru candidaţii care au obţinut media generală cel puţin 9.00, valabilitatea examenului se prelungeşte pe durata a doi ani.