Biserica Parohiei buzoiene Săgeata a fost sfinţită duminică, 4 octombrie 2015. Slujba de târnosire a locaşului de cult cu hramul „Buna Vestire“ a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În continuare, ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, precum şi un parastas pentru ctitorii şi slujitorii bisericii, trecuţi la cele veşnice. În aceeaşi zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat şi noua casă praznicală a parohiei, ridicată lângă biserică.

„Dacă v-aţi ostenit să înfrumuseţaţi această biserică, atunci străduiţi-vă să o şi însufleţiţi cu prezenţa dumneavoastră. Nu consideraţi că v-aţi îndeplinit datoria şi că, de acum, aveţi biserică frumoasă şi o puteţi admira din afară. Este datoria creştinească a frăţiilor voastre să veniţi să vă rugaţi aici, să vă întâlniţi cu Hristos, cu Maica Domnului, cu sfinţii şi să vă îmbrăcaţi cu putere de sus, pentru ca Dumnezeu să vă ajute să purtaţi crucea vieţii, crucea suferinţei, în fiecare săptămână. De luni până sâmbătă, parcurgem drumul crucii şi doar duminică, la Sfânta Liturghie, pregustăm bucuria şi fericirea, care sunt specifice Împărăţiei lui Dumnezeu, iar tinda acestei împărăţii, cum spun Sfinţii Părinţi, este locaşul de cult, Sfânta Biserică“, a precizat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei, în cuvântul rostit la finalul rânduielii de sfinţire a bisericii.

La slujbe au participat numeroşi locuitori şi fii ai satului, dar şi credincioşi din parohiile învecinate, care, după tradiţie, au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar şi să se închine.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a primit, din partea parohiei, o icoană a Maicii Domnului . De asemenea, dl Sorin Tănase, primarul comunei Săgeata, şi dl Pavel Tănase, unul dintre binefăcători, au primit câte o icoană a Mântuitorului Hristos şi hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău“.

Biserica „Buna Vestire“ din satul Săgeata a fost sfinţită, prima dată, în anul 1874, dar, din pricina degradării, în perioada 2000-2015, s-au efectuat ample lucrări de consolidare şi renovare, la iniţiativa actualului preot paroh, Florin Stanciu, şi cu sprijinul autorităţilor locale şi al enoriaşilor. Locaşul de rugăciune a fost pictat, în tehnica „frescă“, între anii 2012-2014, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură.