Una dintre cele mai grăitoare olimpiade școlare, cu privire la motivația și la roadele învățării temeinice în liceu, a avut loc la Baia Mare, în perioada 22-26 mai 2024: Olimpiada interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească”, etapa națională, un concurs de excelență care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinații și interese deosebite pentru disciplinele Limba și literatura română și Religie (toate cultele).

În Comisia centrală a acestui eveniment educațional a fost desemnat, de către Ministerul Educației, și părintele director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, pr. prof. Cristian Dima, alături de alți trei profesori de prestigiu din Eparhia noastră: dna Melania Pătrășcanu, inspector școlar pentru disciplina Religie la ISJ Vrancea, dna Daniela Zaharioiu, profesor de Religie la Școala Generală „George Emil Palade” Buzău și dna Alina Zoltan, profesor de Limba și literatura română la Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud.

Sosiți cu o zi înainte de venirea celor 276 de elevi calificați la etapa națională, profesorii nominalizați au demarat imediat activitatea, prin formarea echipelor interdisciplinare de lucru și prin selectarea textelor suport, atât pentru elaborarea subiectelor de Limba și literatura română, cât și pentru cele de Religie.

În ziua următoare, au fost diversificate și validate variantele finale de subiecte, pe clase, iar după-amiază, a avut loc deschiderea oficială a competiției școlare, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, printr-un Te Deum, săvârșit de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a și rostit un cuvânt de învățătură, fiind de față numeroase oficialități, membrii Comisiei centrale, elevii concurenți din toate județele și profesorii lor însoțitori.

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost transmis de părintele George Jambore, inspector în cadrul Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, împreună cu frumoase reflecții asupra relevanței educaționale și duhovnicești a unui astfel de concurs, iar gazdele evenimentului, dl Mihai Cosmin Pop, inspector școlar general al ISJ Maramureș, și părintele profesor Marius Nechita, inspector școlar pentru disciplina Religie la ISJ Maramureș, au impresionat auditoriul prin căldura cuvintelor de bun-venit și a disponibilității exprimate pentru a ne deschide școlile și sufletul lor, întru întâmpinare.

Olimpiada, desfășurată de mai bine de un deceniu pe plan național, a fost organizată de Ministerul Educației, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și în parteneriat cu Episcopia Maramureșului și Sătmarului, fiind prezidată de pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, și de dna prof. univ. dr. Maria-Magdalena Jianu, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, președinte executiv fiind „sufletul” acestei reuniuni a excelenței, dl conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației.

De altfel, părintele profesor Ștefan Iloaie a susținut o alocuțiune impresionantă pe tema destinului creator al omului, care nu se poate împlini fără cultură și spiritualitate, acestea nefiind înnăscute, ci necesitând educație, făcând corelații extraordinare cu învățăturile pe care le-a primit în acest sens, în preajma unor oameni providențiali care i-au luminat calea: Mitropolitul Bartolomeu Anania și părintele Nicolae Steinhardt.

La rândul său, dl inspector general Vasile Timiș le-a vorbit emoționat și emoționant celor prezenți, arătând temeinicia unui astfel pe proiect, în care a crezut încă de la inițierea acestuia, pentru ca elevii să pună în lucrare interesul lor sporit pentru „tainele cuvântului”, trezit la orele de Limba și literatura română, ca și pentru „lumina Evangheliei”, despre care au învățat la orele de Religie, dar și în familii.

Corul „Angelli” de la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare a întregit atmosfera cu adânci reverberații spirituale, creată la ceasul Vecerniei, după care s-a revenit din nou în sălile de lucru, pentru definitivarea subiectelor ce urmau a fi propuse pentru evaluarea elevilor la proba orală, pentru cele patru clase.

În ziua următoare, în timpul probei scrise a olimpiadei, profesorii din Comisia centrală au vizitat Muzeul de Mineralogie și Muzeul Satului din Baia Mare, după care au fost repartizați pentru evaluarea lucrărilor, până seara târziu. Vineri, 24 mai, a avut loc susținerea probei orale de către fiecare elev, fiind evaluați de câte un profesor de Limba și literatura română și unul de Religie, pentru coerența demersului și discursului interdisciplinar.

Au urmat câteva ceasuri de respiro pentru profesori, timp în care părintele inspector Marius Nechita ne-a invitat în pelerinaj la Mănăstirea Rohia, „patria” pentru veșnicie a celui ce a ilustrat paradigmatic simbioza celor două dimensiuni vizate de evenimentul nostru educațional: monahul Nicolae de la Rohia – marele om de cultură Nicu Steinhardt.

„Îngerul a strigat”, cântat de profesorii din Comisia centrală în biserica mănăstirii, a sunat înălțător, pe măsura siluetei zvelte a turlei, ploaia binecuvântată a dat o altă limpezime vederii spațiului sacru, mirosul de carte ademenitoare din biblioteca cu 25.000 de volume ne-a condus, inconfundabil, către chilia marelui cărturar, iar noi ne-am întors, în cele din urmă, la lucru, întăriți duhovnicește și mai motivați pentru demersul la care am fost chemați.

Au urmat alte ore de lucru și emoții cu elevii care au făcut contestații și au solicitat vizualizarea lucrărilor, s-a lucrat și în dimineața următoare la reevaluarea lucrărilor ale căror rezultate inițiale au fost contestate, iar după-amiază, a avut loc festivitatea de premiere, la Colegiul de Arte din Baia Mare. Ne-am bucurat să aflăm că au fost premiați și o parte dintre elevii veniți din Eparhia noastră, elevii vrânceni adjudecând o mențiune și trei premii speciale, iar din Buzău, două eleve de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” au obținut premii speciale.

Evenimentul educațional, cultural și duhovnicesc, deopotrivă, s-a încheiat cu Sfânta Liturghie de duminică, 26 mai 2024, precum și cu numeroase mesaje de mulțumire și felicitare pentru gazdele neobosite din Țara Maramureșului, tărâm mereu tânăr și puternic, în pofida amplorii tradițiilor și a greutăților istoriei, cu oameni faini și „plămâni” sănătoși: cultură și spiritualitate, adevărate binecuvântări pentru acești români, semințe pentru veșnicie cultivate la superlativ de familiile de gospodari de aici, școala românească și Biserica strămoșească.

Pr. prof. Cristian Dima

Director

Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” Buzău