Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada aprilie – septembrie 2024, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei Buzăului și Vrancei implementează un nou program pentru tineret, intitulat Nicio protoierie fără o călătorie!. În cadrul programului, fiecare protoierie buzoiană și vrânceană va organiza câte o excursie culturală de 1-3 zile pentru copiii și adolescenții cu un comportament adecvat și cu rezultate bune la învățătură, implicați în activitățile catehetice, la diferite obiective culturale și duhovnicești din cele două județe sau din regiuni apropiate.

Astfel, prima excursie din programul eparhial a avut loc joi, 23 mai 2024, în Protoieria Panciu. La inițiativa părintelui protopop Cristinel Popa și cu susținere din partea parohiilor din orașul Panciu, proiectul i-a avut ca beneficiari pe unii dintre elevii Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din localitate. Tinerii au fost însoțiți de pr. Daniel Niță, de la Parohia Dealu Neicu, și de dna prof. Liliana Popa, din partea unității de învățământ.

Excursia a avut ca scop descoperirea istoriei, tradițiilor și spiritualității din ținuturile mioritice ale Vrancei, prin parcurgerea următorului itinerariu: Monumentul Ecaterinei Teodoroiu, Monumentul Soldatului Francez, Mausoleul Eroilor de la Mărăști, Casa Memorială „Moș Ion Roată”, Mausoleul Eroilor de la Soveja, Biserica-monument istoric „Nașterea Domnului” din Soveja și Mănăstirea Soveja.

În lunile următoare, protoieriile Focșani II și Pătârlagele vor organiza, fiecare, câte o excursie la Iași, Protoieria Râmnicu Sărat, în municipiul Tulcea, protoieriile Buzău I și Buzău II vor organiza împreună o excursie la Sibiu, iar Protoieria Focșani I va oferi beneficiarilor o deplasare la Constanța.