Pictura noii biserici a Parohiei Broșteni din municipiul Buzău, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, a fost sfințită duminică, 9 iunie 2024, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu apă sfințită a picturii lăcașului de cult, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, cântările liturgice fiind interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În soborul slujitorilor s-au aflat: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II și paroh al Parohiei Broșteni, pr. conslujitor Teofil Cristișor, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.

Omilia referitoare la fragmentul evanghelic al Duminicii a 6-a după Paști (Ioan 9, 1-38) a fost rostită de Ierarhul locului, care a explicat că, prin minunea vindecării orbului din naștere, Mântuitorul Iisus Hristos ne transmite tuturor adevărul că El este „Lumina lumii” (Ioan 9, 5) și izvorul vieții veșnice, că avem nevoie nu numai de lumina soarelui, ci mai ales de lumina dumnezeiască, pe care El o dăruiește celor ce se roagă Lui cu credință, smerenie și iubire.

Lăcașul de închinare a fost ridicat din temelie între anii 2008-2009, la inițiativa și prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire preot profesor Manea Cristișor. În perioada 2010-2020, prin implicarea preoților Marius-Daniel Ciobotă și Teofil Cristișor, cu sprijin financiar din partea autorităților centrale și locale, dar și a credincioșilor din parohie, biserica a fost înfrumusețată și dotată cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe, fiind târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în data de 1 noiembrie 2020. Pictura murală a fost realizată de pictorul bisericesc Daniel Poterașu, între anii 2021-2023, prin contribuția financiară a Secretariatului de Stat pentru Culte, a Primăriei municipiului Buzău și a enoriașilor.