În zilele de 4 și 6 iunie 2024, clericii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei s-au întrunit în cadrul conferințelor pastoral-misionare de primăvară, dedicate Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. Întâlnirile au fost precedate de săvârșirea Sfintei Liturghii.

Marți, 4 iunie, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, a avut loc conferința preoților din protoieriile Buzău I, Buzău II, Pătârlagele și Râmnicu Sărat, fiind urmată joi, 6 iunie, de reuniunea clericilor din protoieriile Focșani I, Focșani II și Panciu, care s-a desfășurat în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani.

Întrunirile au fost prezidate de Ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de care s-au aflat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier eparhial la Sectorul Cultural și comunicații media, precum și părinții protoierei ai celor șapte protopopiate buzoiene și vrâncene.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța temei omagiale rânduite de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2024, evidențiind tendința oamenilor de a se preocupa mai mult de sănătatea trupească și mai puțin de cea sufletească.

„Când vorbim despre boală, noi ne gândim, de multe ori, doar la trup, ignorând faptul că boala mai gravă este aceea a sufletului, văzută din punct de vedere duhovnicesc, adică păcatul. Toți avem nevoie de vindecare, pe care o dobândim de la Doctorul prin excelență, Mântuitorul Iisus Hristos, în spitalul duhovnicesc, care este Biserica. […] Ați observat că, atunci când un om se confruntă cu o neputință sau boală, suferind cumplit, este în stare să facă orice pentru a scăpa din acea situație. Printr-un exercițiu de imaginație, putem așeza în fața unui bolnav medicul și preotul, apoi vom vedea că atenția acelui om se va concentra în proporție de 90% asupra medicului, pentru că îl interesează restabilirea sănătății trupești și mai puțin îi pasă de sănătatea duhovnicească. Or, tocmai aici trebuie să intervină preotul, cu lucrarea sa misionară și catehetică, pentru a-l face pe creștin să conștientizeze că pe primul plan este tămăduirea sufletească de consecințele păcatului”, a spus Chiriarhul.

În timpul conferinței de la Buzău, pr. Mihail Ștefan (Parohia Dara, Protoieria Buzău I) a susținut referatul cu titlul „Cuvântul tămăduitor – dar dumnezeiesc și mijloc al pastorației în Biserică”, apoi pr. misionar Iulian Raicovici (Capela Spitalului Județean de Urgență Buzău, Protoieria Buzău II) a dat citire referatului intitulat „Lucrarea pastorală a Bisericii și a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor”, acesta din urmă aducând în discuție mai multe experiențe avute de-a lungul activității sale cu persoane internate în unitatea medicală buzoiană. Intervenții pe aceeași temă au avut pr. Mihail-Daniel Dinu (Parohia Ursoaia, Protoieria Pătârlagele) și pr. Gabriel-Mugurel Anghel (Parohia Lanurile, Protoieria Râmnicu Sărat), respectiv alți slujitori experimentați în pastorația acestei categorii de credincioși.

Lucrarea prezentată în cadrul ședinței de la Focșani a aparținut pr. George-Cătălin Drogeanu (Parohia Jitia de Sus, Protoieria Focșani II), purtând titlul „Omul – cunună a creației, între boală, vindecare și viața veșnică”, iar pr. Horațiu-Petruț Cristiades (Parohia Nereju Mic, Protoieria Focșani I) și alți clerici au adus completări la tema dezbătută.

În ultima parte a celor două întâlniri au fost abordate o serie de probleme de ordin pastoral-misionar și administrativ-bisericesc.