Credincioșii Parohiei „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi” din municipiul Buzău au fost vizitați duminică, 5 iulie 2020, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din vecinătatea Parcului Marghiloman, împreună cu un sobor de trei preoți și doi diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat pasajul evanghelic al Duminicii a 4-a după Rusalii (Matei 8, 5-13), care ne prezintă vindecarea slugii sutașului din Capernaum de către Mântuitorul Iisus Hristos.

„Sutașul din Capernaum a avut nu numai bunătate și milă față de slujitorul său, de care s-a îngrijit ca de propriul copil, ci și smerenie, delicatețe și, mai ales, credință. Tocmai această virtute esențială a fost apreciată de Mântuitorul, când l-a comparat cu poporul ales: «la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință» (Matei 8, 10). De aceea, în final, i-a spus: «Du-te, fie ție după cum ai crezut» (Matei 8, 13), iar Evanghelistul notează că, în acea clipă, slujitorul sutașului s-a însănătoșit, de unde înțelegem că împlinirea rugăciunilor noastre depinde foarte mult de credința pe care o avem. Se impune, așadar, ca omul să devină împreună-lucrător cu Dumnezeu, pentru că Părintele ceresc nu ne face binele cu forța, ci doar atunci când îl cerem cu credință. Iar un Sfânt Părinte al Bisericii, Ioan Damaschin, are un cuvânt foarte interesant, pe care ar trebui să-l reținem cu toții: «Binele nu e bine, când nu se lucrează bine». Prin urmare, să avem înțelepciunea de a cere lui Dumnezeu lucruri bune și folositoare nouă și celor din jurul nostru”, a subliniat Chiriarhul locului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Gabriel Mîndruță, pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi” din Buzău, Protoieria Buzău II.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.