În data de 22 mai 2019, copiii din cadrul Complexului de Servicii Comunitare Râmnicu Sărat, aflat în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, au mers într-un pelerinaj de o zi la patru mănăstiri buzoiene și vrâncene, precum și la Mausoleul Eroilor de la Mărășești. Aceștia au fost însoțiți de personalul didactic ce le poartă zilnic de grijă și de părintele Cosmin-George Roșu – preot slujitor la biserica Spitalului Municipal Râmnicu Sărat.
Acțiunea s-a desfășurat cu binecuvântarea Ȋnaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, prin Centrul de Pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Pelerinii au fost întâmpinați de preoții și maicile așezămintelor monahale vizitate, care le-au oferit sfaturi duhovnicești, dar și informații istorice despre apariția acestor vetre de spiritualitate.
O atracție deosebită pentru copii a fost reprezentată de muzeul și mausoleul din incinta complexului de la Mărășești. Aici, ei au aflat de victoriile lui Mihai Viteazul, de implicarea Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial și despre cinstirea osemintelor ostașilor români care își află odihna veșnică în cel mai cunoscut mausoleu din această zonă a țării.
La Mănăstirea Brazi, tinerii pelerini au primit binecuvântarea Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, închinându-se sfintelor sale moaște, după care au luat micul dejun, prin purtarea de grijă a unor buni creștini din Râmnicu Sărat. Grupul a vizitat, apoi, frumoasa Mănăstire Dălhăuți, unde au sărutat cu nădejde icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserică.
La Mănăstirea Vărzărești, copiii au primit o masă caldă la prânz, încredințându-se că mâncarea de la mănăstire este cu adevărat cea mai gustoasă.
Ultimul obiectiv al pelerinajului a fost Mănăstirea Podul Bulgarului din apropierea orașului Râmnicu Sărat, unde, pe lângă vizitarea ei, tinerii au beneficiat și de activități recreative, potrivite vârstei lor, care au constituit un bun prilej de socializare și împrietenire cu colegii de la celelalte centre rezidențiale.
De acest pelerinaj au beneficiat 50 de copii din sistemul instituționalizat de stat, cărora li s-au adăugat încă 20 de persoane din sistemul de învățământ și medical.
Profesionalismul cadrelor didactice s-a putut observa în comportamentul deosebit de frumos al tinerilor și în ținuta lor ireproșabilă, ce s-au dovedit a fi constante ale întregii activități, motiv pentru care acestor dascăli și formatori de caractere li se cuvin toată aprecierea și respectul comunității noastre.
Pr. Cosmin-George Roșu
Biserica Spitalului Municipal Râmnicu Sărat