Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, capela Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, în colaborare cu Centrul de Pelerinaje „Sfinții Împărați Constantin și Elena” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a organizat vineri, 2 decembrie 2022, o excursie cu tematică religioasă la Sinaia pentru 12 copii cu situații familiale dificile și doi însoțitori de la Complexul de Servicii Comunitare Râmnicu Sărat – Centrul Rezidențial „Învingătorii”.

Primul popas a avut loc la Mănăstirea Caraiman, unde părintele protosinghel Gherontie Puiu (1933-†2014) a ridicat, din mila lui Dumnezeu și cu ajutorul Maicii Domnului, un măreț loc de închinăciune. Aici, tinerii au putut admira un brad, sub forma unui policandru uriaș, care, după ce a fost retezat în timpul unei furtuni, a lăsat să se descopere în trunchiul său chipul Maicii Domnului. Copacul are astăzi în vârf o cruce albă, ce se aprinde la lăsarea serii. În interiorul paraclisului din lemn, construit în jurul arborelui menționat, trunchiul este închis între patru pereți din lemn, fiecare latură fiind împodobită cu icoane și cu Sfânta Cruce.

Itinerariul a continuat cu Mănăstirea Sinaia, unde copiii au aflat că, într-o poiană de odinioară, lângă un izvor de apă, care a rămas până azi să confirme vechea tradiție, un călugăr s-a învrednicit să audă, în noaptea de 15 august a anului 1683, glasuri îngerești care preamăreau pe Maica Domnului. Așadar, acel călugăr, păzitor al unui schit cu hramul Sfântului Nicolae, a avut, după rugăciune, o vedenie care va determina apoi ca frumusețea locurilor și măreția munților să fie întregită prin construirea mănăstirii existentă și astăzi „din dumnezeiasca râvnă” a spătarului Mihail Cantacuzino.

După ce au servit masa de prânz, copiii s-au bucurat de aerul curat de munte de la cota 1400, unde priveliștea și cele câteva petice de zăpadă proaspătă i-au uimit și i-au făcut să zâmbească. Cu vădită recunoștință și cu inimile pline de har și de frumos, copiii au promis că vor păstra mereu amintirea acestui pelerinaj și se vor strădui să dobândească virtuțile folositoare pentru a reuși în viață și pentru a deveni buni creștini.

Pr. Cosmin Roșu

Capela Spitalului Municipal Râmnicu Sărat

Protoieria Râmnicu Sărat