Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în colaborare cu Sectorul Social-filantropic și misionar și cu Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Eparhie (SNFOR – ABV), a derulat Proiectul Ghetuțele lui Moș Nicolae, destinat elevilor de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău. Toți cei 234 de copii au primit câte o pereche de ghete, potrivită vârstei fiecăruia, precum și daruri constând în dulciuri și fructe.

Luni, 5 decembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a fost întâmpinat de elevii, profesorii și îndrumătorii din cadrul instituției de învățământ buzoiene, vizitând două săli de clasă și binecuvântându-i pe copiii care desfășurau activitățile lor cotidiene. Alături de Înaltpreasfinția Sa s-au aflat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. consilieri eparhiali Dan Necula și Ionuț Constantin, dna prof. Daniela Lăptoiu, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Buzău, dna prof. Cristina Ivan, inspector școlar pentru învățământul preșcolar, și dna Neluța Mirela Furtună, președintele SNFOR – ABV.

Manifestările dedicate acestei zile au avut loc în cancelarie, fiind deschise de pr. cons. Dan Necula, care a realizat o prezentare a proiectului, a obiectivelor sale și a modului în care s-a concretizat.

Un grup de elevi de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău, coordonat de dle profesoare Alina Iordache și Daniela Enache, a susținut un moment artistic deosebit, prin interpretarea unor dansuri populare și a unui repertoriu de colinde tradiționale românești. Evenimentul a fost întregit de un recital de colinde, pregătit și pus în scenă, de această dată, de un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Râmnicu Sărat, sub îndrumarea dlor profesoare Gabriela Marinescu și Viorica Țârdeanu, membre ale SNFOR – ABV.

Directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău, dl prof. Dan-Gabriel Pioară, a adresat un cuvânt de mulțumire Chiriarhului Buzăului și Vrancei, colaboratorilor săi de la Centrul Eparhial, dar și celorlalți invitați, pentru bucuria adusă acestor copii cu nevoi speciale, în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae.

Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a felicitat pe elevi pentru interpretarea dansurilor și a colindelor, apoi s-a adresat și cadrelor didactice ale instituției de învățământ, evidențiind eforturile și jertfa lor, prin care oferă educație și, mai ales, iubire beneficiarilor acestui centru școlar.

„O astfel de misiune didactică și educațională reprezintă un adevărat apostolat și nu poate fi împlinită decât prin credință și iubire. De aceea, mă rog lui Dumnezeu ca să vă întărească pe cei ce lucrați aici și în credință, și în iubirea față de copii, față de familiile lor, spre tot lucrul cel bun, pentru că misiunea pe care o îndepliniți presupune jertfă, adică o dăruire totală, «cu timp și fără de timp» (II Timotei 4, 2), așa cum se exprimă Sfântul Apostol Pavel. Copiii aceștia au nevoie de sprijinul dumneavoastră, un ajutor de specialitate, pe care nu îl pot oferi nici măcar propriii părinți”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

La final, copiii care au realizat momentele artistice, atât cei de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Buzău, cât și cei de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Râmnicu Sărat, au primit din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei darurile pregătite pentru ei: ghetuțele, care simbolizează cel mai bine dărnicia Sfântului Nicolae, precum și câte o sacoșă cu dulciuri și fructe. Ceilalți elevi ai școlii buzoiene au primit darurile în dimineața zilei următoare, la începutul programului școlar.