La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, praznicul Sfintelor Paști a fost sărbătorit de peste 5000 de credincioși. Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost împărțită celor prezenți de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În seara zilei de sâmbătă, 7 aprilie 2018, părinți protoierei, preoți și alți delegați din teritoriu au venit la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, pentru a primi Lumina Sfântă și a o duce în întreaga Arhiepiscopie.

Înaltpreasfinția Sa a oficiat începutul slujbei de Înviere, în pridvorul Catedralei „Înălțarea Domnului”, după care a dat citire cuvântului pastoral, intitulat „Învierea lui Hristos – izvor al credinței jertfelnice”.

„Dacă nașterea după trup a Fiului lui Dumnezeu a fost «singurul lucru nou sub soare» (Sfântul Ioan Damaschin), Învierea din morți a Mântuitorului Iisus Hristos constituie, indubitabil, cel mai mare și însemnat eveniment petrecut vreodată în istoria umanității, deoarece aceasta l-a ajutat pe om să‑și înțeleagă rostul viețuirii sale pământești, din perspectiva veșniciei. Poate că, de-a lungul existenței sale, lumea va fi cunoscut multe lucruri extraordinare și personalități fascinante, care au influențat, mai mult sau mai puțin benefic, evoluția societății umane, dar nimeni și nimic n-a putut transforma ontologic firea umană, ridicând-o din stricăciune întru slavă, așa cum a făcut-o Cel cunoscut pretutindeni cu numele de Iisus din Nazaret, Care n-a fost un simplu prooroc, ci Dumnezeu-Omul”, a spus ierarhul locului.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Utrenia pascală și Sfânta Liturghie, în lăcașul de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Cu acest prilej, au fost oferite 700 de pachete, conținând cozonac, pască, ouă roșii, pâine binecuvântată, numită „paști”, și câte o sticlă de vin bisericesc, credincioșilor de la cele două Catedrale Arhiepiscopale, care au rămas până la finalul Sfintei Liturghii.

În prima zi de Paști, duminică, 8 aprilie 2018, începând cu ora 12:00, la Catedrala „Înălțarea Domnului”, a fost oficiată Vecernia specială, cunoscută și sub denumirea de „A doua Înviere”. În cadrul acestei slujbe, un sobor de slujitori, în frunte cu Chiriarhul Buzăului și Vrancei, a lecturat fragmentul evanghelic de la Ioan, capitolul 20, versetele de la 19 la 25, în douăsprezece limbi: română, greacă, latină, ebraică, slavonă, rusă, bulgară, engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă.