Catedrala Copiilor din Buzău și-a sărbătorit, joi, 12 aprilie 2018, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mucenic Sava. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

În soborul slujitorilor s-au aflat: Pr. Ionuț-Radu Vintilă și Pr. Marian Gegea – consilieri eparhiali, Pr. Constantin Călin – protoiereu al Protopopiatului Buzău I, Pr. Cons. Ionuț-Cristian Vuță – parohul Catedralei „Sfântul Sava” din Buzău, Pr. Mihail Milea și Pr. Aurelian Damian – slujitori ai lăcașului de cult, precum și alți clerici invitați.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul locului a rostit un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, care a fost martirizat în data de 12 aprilie 372.

„Este o mare bucurie să știm că un martir, care L-a mărturisit pe Hristos cu prețul vieții pe acest pământ, avea să ajungă în Capadocia și să fie cinstit de marele Vasile, arhiepiscopul sfânt al Cezareei Capadociei. Închipuiți-vă că Sfântul Vasile cel Mare, un sfânt prețuit în toată lumea creștină, și-a plecat genunchii în fața moaștelor Sfântului Sava. Pentru noi, creștinii din această zonă, a-l avea ca ocrotitor pe Sfântul Sava constituie un privilegiu pe care ni l-a făcut Dumnezeu. Mintea dreptcredincioșilor creștini trebuie să fie totdeauna ațintită spre exemplele pozitive ale eroilor credinței – sfinții –, care nu s-au înfricoșat de chinuri, ci L-au mărturisit pe Hristos până când și-au dat viața”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Construită la inițiativa părintelui Mihail Milea, Catedrala Copiilor „Sfântul Mucenic Sava” din Buzău a fost sfințită în data de 11 octombrie 2015, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, când a primit și al doilea hram: „Sfinții Martiri Brâncoveni”.