Cu două zile înainte de împlinirea a 132 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului Mihai Eminescu, duminică, 13 iunie 2021, Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat o excursie tematică la București, pentru un număr de 55 de copii din cei 120 care au participat până în prezent la atelierele Asociației.

Itinerariul cultural a avut două obiective: pe de o parte, cunoașterea directă a unor aspecte istorice și culturale pe care copiii le lucraseră anterior în cadrul atelierelor, iar pe de altă parte, trăirea în comuniune a unor clipe de celebrare a poetului național.

Astfel, preț de două ore, copiii au intrat în contact direct cu toate detaliile pe care le-a presupus vizitarea Palatului Mogoșoaia. Acest început al itinerariului a fost urmat de un popas la Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase clădiri din București, în incinta căruia se află și Muzeul „George Enescu”, și de vizitarea expozițiilor permanente și temporare din cadrul Muzeului Național de Istorie a României. În aceste destinații, copiii au putut recunoaște, în mod direct, aspecte de cultură, civilizație și istorie despre care aflaseră în cadrul atelierelor la care au participat de la începutul anului.

Vizita la Muzeul Național al Literaturii Române s-a axat, în principal, pe cunoașterea poetului național, a obiectelor personale, a manuscriselor, a detaliilor fascinante legate de personalitatea și opera acestuia.

În finalul zilei, copiii au fost oaspeți ai Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” și ai Centrului de Excelență în Cultură și Civilizație Românească „Împreună” București, într-o seară cultural-artistică dedicată lui Mihai Eminescu. Doamna Mona Șerbănescu, directorul instituției de învățământ, și scriitorul Mihai Gheorghiu, președintele Platformei civice „Împreună”, au fost organizatorii acestei seri culturale, în cadrul căreia a conferențiat și criticul literar Christian Crăciun.

Copiii din cele șapte localități vrâncene și buzoiene au ascultat explicații vii și detaliate despre versurile eminesciene, iar tinerii din cadrul centrului de excelență (studenți și liceeni) au redat din amintirile unor contemporani ai marelui poet. Adolescenții din Varnița, județul Vrancea, coordonați de părintele George Dima, participanți la trainingurile inițiate de Asociația Femeilor Ortodoxe, au susținut un moment poetic cu titlul postumei eminesciene „Nu… nu sunteți ca iarba…”.

Președinta Asociației, doamna Ana Săcrieru, a reamintit că, pentru Mihai Eminescu, „nenorocirea cea mare a vieții e să fii mărginit, să nu vezi cu ochii tăi, să știi puține, să înțelegi rău, să judeci strâmb…” și că, de aceea, copiilor li se poate transmite de mici dragostea pentru cultură ca unică deschidere autentică înspre lume.

Asociația Femeilor Ortodoxe realizează aceste activități în temeiul misiunii statutare asumate, aceea de intensificare a lucrării educaționale în Eparhia Buzăului și Vrancei.