La Sala Mare a Consiliului Județean Buzău a fost pusă în scenă luni, 20 mai 2019, piesa de teatru În drum spre Iași, produsă de Asociația Culturală „Zona” din București. Spectacolul face parte din proiectul „România Mare se face cu români mari”, finanțat de Ministerul Culturii. Textul și regia sunt semnate de Ivona Boitan, iar scenografia este realizată de Ileana Zirra.

Evenimentul a fost organizat de Sectorul Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, și se înscrie în seria manifestărilor din cadrul programului eparhial pentru tineret Veșnicia de la sat.

În deschidere, Pr. Prof. Cristian-Marius Dima – consilier la Sectorul Cultural-educațional, a declarat următoarele: „Dragi tineri, prin acest program, ne propunem să reliefăm valorile moral-creștine și culturale perene ale poporului român și să punem în lumină, înaintea voastră, îndeosebi, profilurile unor români autentici, de la pilonii satului tradițional: preotul, învățătorul și primarul, omagiați în mod deosebit în acest an, până la eroii cu sau fără nume în cărțile de istorie, care au luptat și și-au jertfit viața pentru patria noastră și pentru poporul român, în diferite momente de cotitură ale istoriei”.

În sală s-au aflat peste 400 de spectatori: oameni de cultură, iubitori de teatru, precum și elevi de la mai multe școli și licee din județul Buzău.

Spectacolul ne prezintă „un moment de mare cumpănă din istoria națională: sfârșitul anului 1916, când mai mult de jumătate din teritoriul României era ocupat de armata inamică a Puterilor Centrale, conducerea țării se retrăsese la Iași, iar ceea ce mai rămăsese din armata română se regrupase în sudul Moldovei. Personajele trec prin situații excepționale, mărturisindu-și, rând pe rând, atitudinea lor față de patrie și patriotism, față de război și față de unire. Stimați invitați, sperăm să vedeți în aceste personaje niște oglinzi, în care, reflectând, să vă identificați atitudinile voastre, problemele voastre și, de ce nu, dileme de-ale voastre!”, a afirmat părintele consilier.

Piesa a reunit pe aceeași scenă actori valoroși ai teatrului românesc contemporan: Ana Calciu, Tomi Cristin, Dana Voicu, Bogdan Iacob și Valentin Paraschivu.