Credincioșii din comuna buzoiană Poșta Câlnău au trăit duminică, 28 februarie 2021, bucuria prezenței în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele Cristian Asănache – protoiereu de Râmnicu Sărat, părintele paroh Tăsică Stanciu, precum și alți preoți invitați. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile liturgice.

Pornind de la textul evanghelic al Duminicii a 34-a după Rusalii (Pilda Întoarcerii Fiului risipitor – Luca 15, 11-32), Arhiepiscopul Ciprian a subliniat, în omilia rostită, că pocăința îi aduce omului păcătos iertarea din partea lui Dumnezeu.

„Cei mai mulți dintre noi ne regăsim în postura fiului risipitor. Poate că nu toți se lasă cuprinși de dorul de ducă sau de aventură, dar îndepărtarea de Părintele ceresc, prin nepăsare și nesocotirea poruncilor Sale, este caracteristică tuturor oamenilor. Nu e nevoie ca o persoană să plece într-o țară îndepărtată, din punct de vedere geografic, pentru a face experiența lipsei de comuniune cu Dumnezeu; de vreme ce nu-I deschizi ușa inimii, pentru ca El să intre în sufletul tău, deja te-ai îndepărtat de Tatăl ceresc. Prin această parabolă, Mântuitorul Hristos ne pregătește duhovnicește și ne încredințează că acela care are curajul și găsește în adâncul sufletului său resursa spirituală de a renunța la păcat este așteptat de Dumnezeu-Tatăl cu brațele deschise, este iertat și reabilitat în demnitatea de fiu. Cu toții suntem fii ai lui Dumnezeu, pentru că am fost înfiați de El, prin jertfa Fiului Său pe Crucea Golgotei, ceea ce constituie pentru noi, creștinii, un mare privilegiu; nu e puțin lucru ca «unul dintre noi», fratele nostru mai mare, Hristos Domnul, să șadă pe tronul Dumnezeirii, în «Sfânta Sfintelor» (cf. Evrei 9, 12), așteptând cu iubire întoarcerea fraților Săi «prea mici» (cf. Matei 25, 40), în Casa Părintelui ceresc”, a spus Chiriarhul locului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l-a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul Nicolae Iulian Enache, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, secția Teologie Pastorală.

La final, Înaltpreasfinția Sa a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii Parohiei Poșta Câlnău, mutați la Domnul.