Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultural-educațional, a organizat, în seara zilei de duminică, 2 decembrie 2018, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, concertul vocal-instrumental Copiii Centenarului, o abordare inedită a cinstirii făuritorilor României moderne. La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de consilieri și inspectori eparhiali, preoți, cadre didactice, elevi și numeroși buzoieni.

Pe scenă au urcat formații corale de la importante instituții de învățământ buzoiene: Corul Bizantin al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”Orchestra Liceului de Arte „Margareta Sterian” și Corul de Copii „Serafimii” al Școlii Gimnaziale Nr. 7. Invitat special a fost Corul Vlaho-Bizantin al Eparhiei Buzăului și Vrancei. Astfel, în cadrul concertului, au fost reprezentate toate grupele de vârstă din școala românească, de la învățământul primar până la studii universitare de doctorat.

Programul a cuprins piese muzicale, religioase și laice, folclorice sau culte, menite să creioneze un alt fel de spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Dintre acestea amintim: Apărătoare Doamnă, melos arhaic din secolul al XVIII-lea; Imnul Blakilor din Codex Rohonczy – prima producție muzicală laică (cunoscută) din spațiul românesc (secolul al XI-lea); Miorița – variantă de bocet, cu melodică de colind, culeasă în Soveja, Vrancea; Cântec despre trădarea colonelului Alexandru SturdzaCântecul soldatului necunoscut; Cântecul orfanului de război; Tot ce e românesc nu piere – neuitatul cântec al pribegilor români, făcut cunoscut atâtor generații de glasul de neuitat al lui Jean Moscopol.

În încheiere, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și felicitare, apreciind atât mesajul educațional al concertului, cât și efortul depus de coordonatorii acestui proiect: Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, Prof. Florentin Boroghină și Prof. Roxana Carmen Matei.