Ateneul Popular „Mr. Gheorghe Pastia” din Focșani a găzduit, luni seară, 3 decembrie 2018, spectacolul intitulat „Ziditori ai Marii Uniri”, o adaptare a regizorului Marian Ciripan după piesa „Memorandiștii”, scrisă de dramaturgul Dan Tărchilă. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Cultural-educațional, și Compania de Teatru „Civic Art CvM” din București, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și cu sprijinul protoieriilor Focșani I și Focșani II.

Protagoniștii spectacolului și-au propus să cinstească jertfelnicia celor care au luptat pentru împlinirea idealului de veacuri al poporului român: unirea într-un singur stat național.

Scenariul pune în evidență contribuția Bisericii Ortodoxe și a Bisericii Greco-Catolice la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Preotul ortodox Ioan, interpretat de Marian Ciripan, este vizitat pe rând în celula în care se află întemnițat de soția sa, Ana (Cristina Moldoveanu), de preotul greco-catolic Vasile (Marian Despina), de baciul Teodor (Petre Pletosu), reprezentantul țărănimii, cea mai oropsită categorie socială din Transilvania acelor vremuri, și de Ștefan Mușat (Dan Apăvăloaie), fostul elev al părintelui profesor Ioan, întruchipând tânăra intelectualitate ardeleană. Un rol interesant în piesă este cel al temnicerului maghiar, interpretat de Răzvan Busuioc.

În desfășurarea acțiunii spectacolului apar, așadar, personaje simbol ale societății transilvane de la începutul secolului trecut.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor din cadrul Programului eparhial „Cuvântul care unește”, inițiat în acest an de Sectorul Cultural-educațional al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, ce a cuprins proiecte de tineret, conferințe și ateliere, cursuri de formare, pelerinaje și vizite culturale, activități de premiere, concursuri, tabere școlare și spectacole de teatru.