Preoții vrânceni s-au întrunit joi, 24 octombrie 2019, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, în conferința semestrială de toamnă, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Tema întâlnirii a fost dedicată Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

La eveniment au participat: Pr. Alin-Leontin Balica – consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc, Pr. Aurel Boțan – protopop al Protoieriei Focșani I, Pr. Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, și Pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu.

Lucrările conferinței au fost precedate de Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi. În continuare, Ierarhul locului a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei doi întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române, trecuți la Domnul.

„Trebuie să fim recunoscători celor care au condus Biserica în vremuri de restriște, pentru că datorită lor noi putem să ne desfășurăm activitatea în condiții optime. Însă recunoștința față de înaintași ne-o putem arăta nu doar beneficiind de roadele ostenelilor lor, ci prin implicarea noastră concretă și în păstorirea credincioșilor, așa cum ne-au învățat Mântuitorul Hristos, Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți, dar și în apărarea dreptei credințe, a unității de credință și de neam. […] Noi, cei de astăzi, suntem datori să învățăm din lecțiile pe care ni le oferă înaintașii, să le păstrăm vie memoria și să-i pomenim cu recunoștință și sinceritate”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul adresat sutelor de clerici participanți.

Referatele prezentate în cadrul întrunirii au evidențiat personalitatea remarcabilă a patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, fiind alcătuite de Pr. Laurențiu Păun – Parohia Tulnici, Protoieria Panciu, și Pr. Lucian Muscalu – Parohia Făurei, Protoieria Focșani II. Despre traducătorii de cărți bisericești a vorbit Pr. Lucian Pasere – Parohia Suraia II, Protoieria Focșani I.

La final, Corul Protoieriei Panciu, dirijat de Pr. Gabriel Țopa, a susținut un program artistic, interpretând câteva piese din repertoriul religios și popular.