Părintele Cristi-Daniel Ilie, paroh al Parohiei „Sfinții Voievozi” din municipiul Focșani, a fost înmormântat vineri, 17 noiembrie 2023, după oficierea Sfintei Liturghii, în biserica „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” a parohiei unde a slujit în ultimii aproape 9 ani.

Slujba de prohodire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, protoierei vrânceni și buzoieni, precum și alți preoți, foști colegi la școlile teologice urmate sau care l-au cunoscut în diferite împrejurări.

La momentul de rugăciune au participat, alături de membrii familiei îndoliate, și credincioși care l-au apreciat și au dorit să îi aducă un ultim omagiu. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian a evidențiat credința și bunătatea sufletească ale preotului plecat prea devreme din această lume, după ce a purtat mulți ani o luptă grea cu o boală necruțătoare, dând dovadă, în tot acest timp, de tărie sufletească și speranță.

„L-am perceput pe părintele Cristi-Daniel ca pe un preot iubitor de Dumnezeu și de Sfânta Biserică, iubitor de oameni, un bun soț și părinte al copiilor săi, dar am observat și că era foarte discret în privința luptei cu suferințele care l-au încercat de foarte multă vreme. A ales să sufere, în discreția sa, până când boala s-a agravat și nu a mai putut ascunde acea suferință, iar la ultima sa internare, medicii nu i-au mai putut salva viața. Vestea trecerii lui în veșnicie ne-a surprins, ne-a copleșit și ne-a îndurerat pe toți. Noi, oamenii, considerăm că a plecat prea devreme. Sunt convins că, în starea lui de suferință, el s-a gândit mai întâi la familie, deoarece, văzându-i astăzi pe cei doi feciori ai săi stând la căpătâiul tatălui lor, am înțeles că însuși părintele i-a încurajat să fie puternici și să înfrunte momentul acestui sfârșit inevitabil, care survine, mai devreme sau mai târziu, pentru toți oamenii”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost purtat pe umeri de preoți în jurul bisericii, apoi a fost așezat în mormântul pregătit la Cimitirul Sudic din Focșani.

Preotul Cristi-Daniel Ilie s-a născut la data de 13 decembrie 1979, în orașul Mărășești, fiind singurul copil la părinți. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, în anul 2000, cursurile Facultății de Teologie din Constanța, în 2004, și studiile de master, la Facultatea de Teologie din București, în 2006. În ziua de 26 iulie 2003, s-a căsătorit cu dra Anca-Adriana Aga, fiica preotului Fănică Aga, de la Parohia vrânceană Nistorești, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu doi fii, astăzi adolescenți. A fost hirotonit preot, în data de 1 octombrie 2003, pe seama Parohiei Burca-Cucuieți din comuna Vidra, a fost transferat, la 1 noiembrie 2009, la Parohia „Sfântul Ioan Evanghelistul” din orașul Odobești, iar la 1 ianuarie 2015, la Parohia „Sfinții Voievozi” din Focșani, unde preluase postul de paroh în ziua de 1 februarie 2022.