Prima duminică din Postul Mare a adunat sute de credincioși la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de Arhid. Gianin-Cristian Oprea.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: Pr. Cristian-Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional, Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, monumente și servicii funerare, Pr. Ionuț Constantin – inspector la Biroul de catehizare, Pr. Vasile-Gabriel Gherghe – eclesiarhul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău, și Pr. Sorin-Leonard Dinu – slujitor la același lăcaș de cult.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat semnificațiile Duminicii Ortodoxiei.

„Ne bucurăm de ceea ce au făcut Părinții Bisericii în trecut, omagiem Ortodoxia, dar este nevoie și de ortopraxie, adică să păstrăm ortodoxia credinței și să ne străduim să avem și o viețuire pe măsură; dreaptă credință, dreaptă viețuire și dreaptă făptuire. Numai credința în sine nu ne mântuiește. Ea trebuie să fie însoțită de faptele cele bune, pe care fiecare om poate să le săvârșească […]. Așadar, să păstrăm dreapta credință și să o întrupăm în fapta cea bună, pentru că așa dovedim că suntem ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos. Ortodoxia este un mod de viață, iar în perioada postului putem arăta că suntem ortodocși dacă ne răstignim pe noi înșine pentru alții, mărturisindu-L pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat pentru noi și a noastră mântuire”, a menționat Arhiepiscopul Ciprian.

Cu acest prilej, Pr. Cons. Cristian-Marius Dima a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, prin intermediul căreia toți cei prezenți au fost îndemnați să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, destinat susținerii proiectelor pastorale, misionare și social-filantropice ale Bisericii.