Sala Mare a Consiliului Judeţean Buzău a găzduit, sâmbătă, 22 august 2015, prima ediţie a Festivalului coral „Ambasadorii culturii buzoiene“. Au concertat formaţii corale de prestigiu naţional şi internaţional, dintre care amintim: Corul de cameră „Preludiu“ din Bucureşti, dirijor Voicu Enăchescu; Corala „Ioan Cristu Danielescu“ din Ploieşti, dirijor Valentin Gruescu; Corul „Pastorala“ din Focşani, dirijor Dumitru Săndulachi; Corul de cameră „Lyra“, dirijor Constantin Stănculeanu, şi Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu“, dirijor Gianin-Cristian Oprea, ambele din Buzău. La eveniment a fost prezent şi ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care a adresat cuvinte de apreciere organizatorilor, participanţilor la festival, dar şi publicului buzoian.

Eu, ca arhipăstor, nu pot decât să mă bucur pentru cei care au iniţiative frumoase şi pun început bun unor activităţi culturale, deosebit de necesare în vremurile pe care le trăim, când oamenii au alternative diferite. A fi prezent, timp de trei ore şi jumătate, în această sală, audiind piese muzicale corale, este un lucru frumos şi onorant pentru dumneavoastră, cei care aţi ales să fiţi împreună cu noi“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul concertului, organizatorii au oferit diplome şi flori dirijorilor şi formaţiilor corale. Cu toţii au primit şi titlul de „ambasadori ai culturii buzoiene“.

Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Culturală Transcendent, în colaborare cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei şi Consiliul Local al Municipiului Buzău.

Asociaţia Culturală Transcendent s-a fondat în luna martie 2015, cu scopul de a aduce o contribuţie esenţială la educarea muzicală şi socială a unui număr cât mai mare de oameni din ţara noastră, îndeosebi din rândul copiilor şi al tinerilor, şi de a ajuta la realizarea unei bune înţelegeri şi colaborări culturale cu alte instituţii, localităţi şi popoare. Principala activitate a asociaţiei este organizarea de evenimente culturale, promovarea artiştilor debutanţi şi a tinerelor talente buzoiene, obiective ce se înscriu în priorităţile strategice ale instituţiilor de cultură locale.