În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a avut loc, sâmbătă, 23 aprilie 2016, tradiționala procesiune din ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Dacă la Buzău această frumoasă tradiție datează încă din anul 2011, la Focșani a fost primul an când s-a organizat procesiunea de Florii, care a adunat aproximativ cinci mii de vrânceni.
Credincioșii au fost așteptați atât la biserica Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt din Cartierul Sud, cât şi la biserica Sfinţii Apostoli de pe Bulevardul Independenţei, de unde au pornit în procesiune către biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piaţa Unirii. Pe parcurs, s-au mai adăugat și alte grupuri de pelerini de la celelalte parohii focșănene.
Procesiunea s-a desfășurat în sunet de toacă și de cântări religioase, având în frunte preoți care au purtat icoana Intrării Domnului în Ierusalim, tineri cu ripide și diaconi cădind.
La bisericile situate în punctele de plecare şi pe traseul procesiunii, au fost oficiate slujbe religioase în sobor. La biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Piaţa Unirii, slujba Vecerniei cu Litie a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. La ora 18:30, Chiriarhul i-a întâmpinat, în fața bisericii, pe toți participanții la procesiune, clerici și credincioși, apoi a oficiat slujba de sfinţire a icoanei praznicului şi de binecuvântare a pelerinilor, după care le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învăţătură.
„Astăzi, s-a pus început bun, și în urbea Focșanilor, prin organizarea acestui impresionant pelerinaj de Florii, care mi-a umplut sufletul de emoție. Privindu-vă cum vă apropiați de sfânta biserică, cântând și purtând în mâini stâlpări de salcie, gândul mi s-a îndreptat spre Bunul Dumnezeu, mulțumindu-I că v-a arătat pe dumneavoastră, credincioșii vrânceni, a fi la înălțimea locuitorilor de odinioară ai orașului grecesc Veria, pe care Sfântul Apostol Pavel, lăudându-i, i-a considerat «mai buni la suflet decât cei din Thessalonic» (Fapte 17, 11). Prin analogie, pot să afirm și eu, în această seară, că, deși tradiția pelerinajului de Florii a fost reînnodată, în Vrancea, abia anul acesta, iată, v-ați asemănat, în credință și receptivitate, creștinilor din primele veacuri, de vreme ce ați participat la procesiune în număr neașteptat de mare, ceea ce arată dragostea, credința și evlavia frățiilor voastre.
Să reținem cu toții că pelerinajul sau procesiunea de Florii nu este o inovație a zilelor noastre, ci o tradiție veche, încă din secolul al IV-lea, după ce împăratul Constantin cel Mare a dat libertate creștinismului, prin Edictul de la Mediolanum de la anul 313. Creștinii de atunci au dorit să-și afirme credința în Dumnezeu, cu fermitate și demnitate, cu curaj și fără de rușine, fiind convinși în sufletele lor că Hristos era singura lor rațiune de a viețui pe pământ și, totodată, singura «Cale» de urmat pentru moștenirea vieții veșnice, în Împărăția lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, și-au dat viața pentru El mii și milioane de creștini, în primele trei secole creștine“, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
În municipiul Buzău, procesiunea de Florii a început prin săvârşirea slujbei Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim, la biserica Eroilor, urmată de rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor. Pelerinii – purtând în mâini ramuri de salcie şi icoane – au plecat de la biserica Eroilor, pe Bdul Unirii, spre Catedrala arhiepiscopală Înălţarea Domnului. La biserica Sfinţii Îngeri şi la Catedrala copiilor Sfântul Mucenic Sava, s-au format alte grupuri de credincioși, care s-au alăturat celorlalți participanți la procesiune. Manifestarea s-a încheiat la Catedrala arhiepiscopală, unde un sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba de sfinţire a icoanei praznicului şi de binecuvântare a pelerinilor. De asemenea, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Pr. Prof. Dr. Gheorghe Sava-Popa, directorul Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău, le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură referitor la semnificația evenimentului. După acest moment, credincioşii s-au închinat la icoana praznicului purtată în procesiune şi au participat la Vecernia Floriilor.