În perioada 14 noiembrie – 25 decembrie 2019, la nivelul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a fost implementat proiectul catehetic Crăciunul de la sat, inițiat de Sectorul Cultural-educațional, prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, ca strategie locală integrată programului național Hristos împărtășit copiilor. Acesta a fost derulat în 213 parohii și a avut un număr de 3.165 de beneficiari.

Tematica și metodologia au fost puse la dispoziția parohiilor prin intermediul protoieriilor, iar modul de implementare la nivel de parohie și rezultatele acestui proiect au fost centralizate în scopuri care țin, în egală măsură, de diagnoză și de îmbunătățirea catehezei parohiale.

Proiectul a constat într-o serie de activități, în afara catehezei săptămânale tematice, desfășurate cu grupul de cateheză din cadrul parohiei, cu scopul de a evidenția frumusețea satului românesc văzut prin ochi de copil, după cum urmează: concurs de fotografie, pictură, eseuri, interviuri cu oamenii satului, respectiv pregătirea unui concert de colinde.

Obiectivul general a vizat formarea religioasă și comunitară a copiilor și adolescenților din parohie în perioada Postului Nașterii Domnului.

Proiectul a fost implementat, conform datelor furnizate de protoierii, în 213 parohii, rezultând un număr de aproximativ 3.165 de beneficiari, după cum urmează: Protoieria Buzău I – 23 de parohii (402 beneficiari); Protoieria Buzău II – 52 de parohii (824 de beneficiari); Protoieria Pătârlagele – 32 de parohii (473 de beneficiari); Protoieria Râmnicu Sărat – 43 de parohii (508 beneficiari); Protoieria Focșani I – 30 de parohii (477 de beneficiari); Protoieria Focșani II – 12 parohii (171 de beneficiari); Protoieria Panciu – 21 de parohii (310 beneficiari).

Până la data limită, 10 ianuarie 2020, 96 de parohii au raportat realizarea proiectului, transmițând materiale foto-video și descrieri ale activităților desfășurate.

Din analiza datelor și a materialelor foto-video transmise către Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, s-a constatat că, în măsura resurselor umane și materiale de care a dispus fiecare parohie, slujirea catehetică a fost tratată cu responsabilitate și implicare de către preoți, mulți distingându-se printr-o organizare exemplară a activităților desfășurate. Copiii au arătat receptivitate și implicare față de acțiunile propuse de preotul catehet, ceea ce este un câștig pe termen lung al comunităților parohiale. Îmbucurător este și faptul că unii dintre preoții care au desfășurat acest proiect au cooptat profesori de Religie, de alte specialități (Arte plastice, Muzică, Limba română), teologi, învățători și voluntari, care le-au fost de un real folos în etapele și acțiunile catehetice respective.

În concluzie, proiectul s-a dovedit a fi un succes, întrucât cateheții – preoți, învățători, profesori de Religie și de alte discipline – au reușit să mobilizeze copiii din comunitate prin activitățile și acțiunile propuse, aceștia fiind bucuroși că au fost implicați într-un astfel de demers educațional, care va continua.

Pr. Dan Necula

Inspector de specialitate

Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul