În perioada 14 noiembrie – 25 decembrie 2022, preoții din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au derulat în parohii proiectul catehetic Hristos Se naște, slăviți-L!, inițiat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei.

Activitățile proiectului au fost destinate copiilor, adolescenților și tinerilor, desfășurându-se pe parcursul a 6 întâlniri, câte una în fiecare săptămână a Postului Nașterii Domnului. Au avut loc dezbateri și alte activități specifice acestei perioade, pornind de la următoarele repere tematice: „Cum ne pregătim pentru Postul Crăciunului?”; „Maica Domnului – ocrotitoarea copiilor”; „Sfântul Andrei în Dacia (Scythia Minor)”; „Sfântul Nicolae – model de credință și dragoste față de semeni”; „Hristos Se naște, slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L!”; „Nașterea Domnului – bucuria copiilor și a părinților”. Pentru a ușura demersul educațional-catehetic, s-au pus la dispoziția preoților mai multe cateheze deja elaborate, afișe specifice perioadei Postului Crăciunului, dar și câteva îndrumări practice.

Conform datelor furnizate de protoierii, proiectul a fost implementat în 214 parohii și a avut un număr de 3.427 de beneficiari, după cum urmează: Protoieria Buzău I – 12 parohii (170 de beneficiari); Protoieria Buzău II – 34 de parohii (546 de beneficiari); Protoieria Pătârlagele – 23 de parohii (411 beneficiari); Protoieria Râmnicu Sărat – 46 de parohii (490 de beneficiari); Protoieria Focșani I – 11 parohii (234 de beneficiari); Protoieria Focșani II – 30 de parohii (470 de beneficiari); Protoieria Panciu – 58 de parohii (700 de beneficiari).

Din analiza datelor și a materialelor foto-video transmise către Sectorul învățământ și activități cu tineretul, s-a constatat că, în funcție de resursele umane și materiale de care a dispus fiecare parohie, tinerii creștini au fost receptivi și implicați, spre exemplu, prin interpretarea colindelor în portul popular, sensibilizând auditoriul.

Preoții care au derulat acest proiect au cooptat în activitățile lor și profesori de religie sau de alte discipline (arte plastice, muzică, limba română), învățători, teologi și alți voluntari.

În concluzie, proiectul Hristos Se naște, slăviți-L! a fost implementat cu succes, iar obiceiul de a desfășura activități catehetice cu ocazia marilor sărbători creștine este binevenit, deoarece copiii din comunitate sunt încurajați astfel să păstreze o mai strânsă legătură cu Biserica.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul