Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a vizitat duminică, 15 ianuarie 2023, pe credincioșii Parohiei buzoiene Fulga. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, cântările liturgice fiind interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Soborul slujitor a fost format din cinci preoți și doi diaconi: pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Gheorghe Pantazi – Parohia Cărpiniștea II, pr. Iulian Bălan – Parohia Fulga, pr. Iulian Mocanu – Parohia Gura Dimienii, și pr. Sorin Braniște – Parohia Cărpiniștea I.

În cuvântul de povățuire adresat credincioșilor prezenți, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a evidențiat învățăturile desprinse din fragmentul evanghelic al Duminicii a 29-a după Rusalii (Luca 17, 12-19), care ne înfățișează minunea vindecării celor 10 leproși de către Mântuitorul Iisus Hristos, vorbind despre virtutea recunoștinței.

„Dumnezeu nu are nevoie de mulțumirea sau iubirea noastră, pentru că El este perfect, desăvârșit, în sensul absolut al cuvântului; nu El, ci noi avem nevoie să cultivăm acest sentiment nobil al recunoștinței față de binefăcătorul nostru, pentru că astfel devenim mai buni, mai umani. Sigur, Dumnezeu nu-l pedepsește pe om din pricina nerecunoștinței, dar Se întristează când îl vede că e lipsit de bun-simț, indiferent și insensibil la facerea de bine. În limba greacă, verbul «a mulțumi» este redat prin cuvântul «ευχαριστώ», care înseamnă «a aduce mulțumire» sau «a arăta recunoștință» – de unde și «Sfânta Euharistie», adică Jertfa nesângeroasă de pe Sfânta Masă, oferită lui Dumnezeu-Tatăl, prin intermediul preotului, de Însuși Fiul Său, Mântuitorul Hristos, adevăratul Jertfitor; cuvântul românesc «mulțumesc» provine, însă, din latinescul «multum est», ceea ce se traduce prin cuvintele «este mult». Aceasta înseamnă că, atunci când îi spunem unei persoane «mulțumesc», mărturisim, de fapt, cu modestie și sinceritate, că ceea ce am primit de la ea și, în primul rând, de la Dumnezeu este prea mult pentru noi; confirmăm că am primit mai mult decât meritam”, a explicat Chiriarhul locului.

Biserica Parohiei Fulga a fost construită în perioada 1904-1909. Cutremurul din 1977 a afectat structura și pictura lăcașului de cult, motiv pentru care, în anii următori, s-au realizat ample lucrări de consolidare și restaurare a bisericii.