La Buzău se desfăşoară, până pe data de 26 mai 2014, ultima întâlnire din cadrul Proiectului Multilateral Comenius – „Trăind împreună, ajutându-ne unii pe alţii“. Evenimentul a debutat, vineri, 23 mai, cu oficierea slujbei de Te Deum, în Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ şi „Sfinţii Trei Ierarhi“. Profesori şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“, alături de reprezentanţi ai altor şcoli din mai multe ţări europene – Turcia, Italia, Germania, Polonia, Slovacia şi Spania – au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

În continuare, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative de pe clădirea Seminarului Teologic buzoian, pentru a marca obţinerea titlului de „Şcoală europeană“.

Ne bucurăm pentru această vizită, pe care profesori şi elevi din alte ţări europene o fac în Eparhia noastră, şi îmi exprim speranţa unei bune colaborări în continuare, pentru ca elevii seminarişti să beneficieze de perspectivele oferite de această deschidere spre Europa. În încheiere, felicităm pe elevi şi profesori, pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, pe dumneavoastră care aţi apreciat calităţile elevilor noştri, şi sperăm ca titlul câştigat – un titlu de mândrie pentru şcoala noastră – să fie confirmat şi păstrat“, a subliniat Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaţilor în cuvântul său.

Programul a cuprins şi vizitarea Centrului Eparhial din Buzău.

Totodată, profesori şi elevi de la şcolile implicate în proiect au derulat, în centrul oraşului, o campanie de conştientizare a importanţei donării de sânge.

Acest proiect, care are ca temă voluntariatul, este deosebit de important, pentru că voluntariatul se întemeiază pe învăţătura Mântuitorului Iisus Hristos, Care spune că trebuie să fim sensibili faţă de cei care sunt în necazuri şi nevoi. De aceea, consider că acest proiect a avut şi are o importanţă deosebită, întrucât elevii noştri înţeleg mai bine învăţătura Mântuitorului, care trebuie transpusă în viaţa lor de zi cu zi, mai ales că la acţiunile de voluntariat participă şi elevi de la alte şcoli din Europa“, a declarat Pr. Prof Dr. Gheorghe Sava-Popa, directorul Seminarului Teologic din Buzău.

Parteneriatul Comenius este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Învăţare pe tot parcursul vieţii“.