Marţi, 20 mai 2014, la Palatul Victoria din Bucureşti a avut loc festivitatea de premiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar declarate câştigătoare în cadrul competiţiei naţionale „Şcoală Europeană“, ediţia 2014. Printre acestea s-a numărat şi Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău, care a ocupat locul al doilea din 117 candidaturi.
La eveniment au participat: Dl Victor-Viorel Ponta – prim-ministrul României, Dl Remus Pricopie – ministrul educaţiei naţionale, reprezentanţi ai instituţiilor româneşti şi europene, deputaţi, parlamentari, precum şi delegaţiile şcolilor care au obţinut în acest an titlul de „Şcoală Europeană“.
Seminarul Teologic din Buzău a fost reprezentat de o delegaţie condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian – Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, din care au mai făcut parte Pr. Prof. Dr. Gheorghe Sava-Popa – directorul instituţiei, Pr. Prof. Cristian-Marius Dima – coordonator de programe şi proiecte educaţionale europene, elevul Cosmin Gheorghe – participant în proiectele comunitare premiate, alături de Dna Georgeta Burducea – Inspector Şcolar General Adjunct, şi Dra Cristiana Stoica – Inspector de programe şi proiecte educaţionale europene, de la ISJ Buzău.
„S-a dat o mărturie frumoasă şi s-a arătat că un seminar teologic, o şcoală preuniversitară, nu este cu nimic mai prejos decât celelalte şcoli din ţara noastră, dovadă că a obţinut locul II la acest prestigios concurs, cu un punctaj aproape de maximum, fiind o diferenţă de un singur punct între prima şcoală din judeţul Vaslui şi cea de la Buzău. Avem speranţe că elevii noştri vor progresa nu numai în cele spirituale, dar şi în proiecte dinamice, de natură să situeze şcoala noastră în rândul şcolilor europene, potrivit exigenţelor pe care le presupune acum sistemul de învăţământ din România şi din Europa“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
De asemenea, părintele Gheorghe Sava-Popa a declarat: „Şcoala noastră se înscrie pe o tradiţie, întrucât în cei aproape 180 de ani de existenţă a avut permanent performanţe deosebite, a dat oameni de valoare atât Bisericii, cât şi patriei. De câţiva ani, am început mai multe proiecte europene, gândindu-ne la faptul că elevii noştri nu mai sunt izolaţi, ci trebuie să dea mărturie în Europa şi să se vadă că o şcoală teologică poate să concureze cu celelalte licee din ţara noastră în formarea unei conştiinţe europene“.
Competiţia „Şcoală Europeană“ a ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediţie, fiind recunoscută de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare. Concursul se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care sunt implicate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. La cele 11 ediţii desfăşurate până acum (2004-2014) au participat 1.562 de unităţi de învăţământ. Dintre acestea, 376 au primit certificatul şi trofeul „Şcoală Europeană“.