Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Parohia vrânceană Coza a fost resfinţită duminică, 10 noiembrie 2013. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de slujitori, a săvârşit în continuare Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în apropierea lăcaşului de cult.

„Am oficiat slujba de resfinţire a acestui sfânt locaş care a fost târnosit sau i s-a săvârşit slujba de sfinţire mare după ce a fost construit. Între timp, s-a realizat pictura şi a fost înfrumuseţat în exterior astfel încât, după o vreme de aşteptare, Dumnezeu a rânduit să poposim în mijlocul credincioşilor din comunitatea dumneavoastră şi să sfinţim acest locaş cu agheasmă şi cu Sfântul şi Marele Mir, atât prin exterior, cât şi în interior, respectiv pictura. Când s-a târnosit, aţi avut posibilitatea să vă închinaţi la Sfânta Masă, intrând în Sfântul Altar. Acum, însă, nu mai este cazul. Doar la târnosire este posibilă intrarea în Sfântul Altar, ca o binecuvântare din partea Bisericii pentru toţi credincioşii, indiferent de vârstă, de condiţia socială şi indiferent că sunt bărbaţi sau femei“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Biserica a fost ridicată în perioada 1994-2001, fiind sfinţită pe data de 3 noiembrie 2002. Între anii 2003-2006 s-au executat lucrările de pictură la sfântul lăcaş. În toate aceste lucrări, preotul paroh Ioan Cîrneleagă a fost sprijinit de autorităţile locale şi de enoriaşi.

La slujbe a participat un număr însemnat de credincioşi din parohie şi din localităţile învecinate, mulţi dintre ei fiind îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular.