În perioada 14 noiembrie – 25 decembrie 2021, la nivelul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a fost implementat proiectul catehetic Nașterea Domnului – Darul lui Dumnezeu către oameni, inițiat de Sectorul Cultural-educațional, prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, ca strategie locală integrată programului national Hristos împărtășit copiilor. Acesta a fost derulat în 242 de parohii și a avut un număr de 3.236 de beneficiari – copii, adolescenți și tineri.

Întâlnirile catehetice au pornit de la anumite repere tematice: „Postul Nașterii Domnului – timp de pregătire pentru primirea Mântuitorului Hristos în peștera sufletului nostru”; „Maica Domnului – aducătoarea Darului ceresc”; „Sfântul Apostol Andrei – părintele creștinismului românesc”; „Sfântul Ierarh Nicolae – chipul blândeții și bucuria copiilor”; „Hristos Se naște, slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L!”; „Nașterea Domnului – bucuria copiilor și a părinților”.

Obiectivul general al acestui proiect a constat în formarea religioasă și comunitară a câte 25 de copii din fiecare parohie, cu scopul cunoașterii și argumentării semnificației religioase a evenimentului prăznuit pe 25 decembrie, integrarea copiilor în comunitatea liturgică și parohială, conștientizarea laturii social-filantropice a Crăciunului, precum și dezvoltarea creativității artistice și literare.

Conform datelor furnizate de protoierii, proiectul a fost implementat în 242 de parohii, rezultând un număr de aproximativ 3.236 de beneficiari, după cum urmează: Protoieria Buzău I – 21 de parohii (260 de beneficiari); Protoieria Buzău II – 50 de parohii (797 de beneficiari);  Protoieria Pătârlagele – 25 de parohii (376 de beneficiari); Protoieria Râmnicu Sărat – 47 de parohii (455 de beneficiari); Protoieria Focșani I – 25 de parohii (409 beneficiari); Protoieria Focșani II – 22 de parohii (376 de beneficiari); Protoieria Panciu – 53 de parohii (563 de beneficiari).

Din analiza datelor și a materialelor foto-video transmise către Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, s-a constatat că, în măsura resurselor umane și materiale de care a dispus fiecare parohie, slujirea catehetică a fost tratată cu responsabilitate de către preoți, iar copiii au arătat receptivitate și implicare față de acțiunile propuse. Îmbucurător este și faptul că unii dintre preoții care au desfășurat acest proiect au cooptat profesori de Religie, de alte specialități (Arte plastice, Muzică, Limba română), teologi, învățători și voluntari, care le-au fost de un real folos în etapele și acțiunile catehetice respective.

În concluzie, proiectul Nașterea Domnului – Darul lui Dumnezeu către oameni s-a dovedit a fi un succes, întrucât cateheții – preoți, învățători, profesori de Religie și de alte discipline – au reușit să mobilizeze copiii din comunitate prin activitățile derulate, aceștia fiind bucuroși că au fost implicați într-un astfel de demers educațional-catehetic.

Pr. Insp. Dan Necula

Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul