Duminica a 5-a după Rusalii i-a reunit în rugăciune pe credincioșii Parohiei buzoiene Ulmeni. În biserica din localitate, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor format din pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. paroh Ionel-Cristinel Manole, precum și alți trei preoți și doi diaconi.

La sfârșitul slujbei, Arhipăstorul locului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a evidențiat înțelesurile fragmentului evanghelic al vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei (Matei 8, 28-34; 9, 1).

„Nu trebuie să uităm că diavolul nu ar avea nicio putere asupra omului, dacă acesta nu i‑ar permite să intre în viața lui. Prin urmare, să nu ne înfricoșăm atunci când ne ispitește sau când ne simțim neputincioși în fața uneltirilor sale. Diavolul, oricât de mult ne‑ar deranja și chinui, nu poate stăpâni mintea și sufletul omului, decât în situația în care i‑ar îngădui Dumnezeu; dar Dumnezeu nu‑i permite acest lucru, deoarece îl iubește pe om. Exemplul lui Iov din Vechiul Testament este grăitor, din acest punct de vedere. La câte ispite nu l‑a supus diavolul – cu îngăduința lui Dumnezeu, desigur –, dar pe toate le‑a biruit cu răbdare, dovedindu‑și, astfel, fidelitatea față de Părintele ceresc. Și‑a pierdut averile, i‑au murit copiii, apoi s‑a îmbolnăvit de lepră, încât ajunsese să trăiască, plin de bube, pe o grămadă de gunoi. Diavolul, ca să primească învoirea de a‑i face rău lui Iov, Îi spusese lui Dumnezeu: «Ia întinde mâna Ta și atinge‑Te de tot ce este al lui, să vedem dacă nu Te va blestema în față!» (Iov 1, 11), însă Iov nu a cârtit, nici nu L‑a blestemat pe Dumnezeu, cum își închipuia vrăjmașul, ci a îndurat toate suferințele, având credință tare și nădejde în iubirea Părintelui ceresc, zicând: «Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!» (Iov 1, 21); prin aceasta, a rămas în istoria umanității drept paradigmă a răbdării”, a spus Chiriarhul.

La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe absolventul de Teologie Pastorală Ionel Catrina, ostenitor la Serviciul Colportaj al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.