Schitul buzoian Săseni și-a prăznuit miercuri, 20 iulie 2022, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în altarul de vară al așezământului monahal. Din soborul slujitor au făcut parte părinți consilieri eparhiali, ieromonahi și alți preoți din împrejurimi. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

În predica adresată celor prezenți, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat de ce Sfântul Prooroc Ilie este numit „al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos”.

„Pe lângă apelativele «înger în trup» sau «temeiul proorocilor», Sfântul Ilie mai este numit și «al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos». Aceasta întrucât cel dintâi Înaintemergător al Domnului a fost, precum se știe, Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul prooroc vechi-testamentar și puntea de legătură dintre Vechiul și Noul Legământ, care a împlinit o misiune specială încredințată lui de Însuși Dumnezeu-Tatăl, aceea de a pregăti în sufletele oamenilor calea venirii lui Mesia, potrivit profeției lui Isaia (cap. 40, versetul 3). Din Sfânta Scriptură aflăm, însă, că și Sfântul Ilie va îndeplini o misiune similară, înainte de a doua venire întru slavă a Mântuitorului Iisus Hristos (Maleahi 3, 23), la sfârșitul istoriei, când pământul și stihiile vor arde, iar cerul și pământul vor fi transfigurate în «cer nou și pământ nou» (II Petru 3, 13; Apocalipsa 21, 1). Întrucât Ilie nu a murit, ci a fost ridicat cu trupul la cer de un car cu cai de foc (cf. IV Regi 2, 11), el va reveni pe pământ, împreună cu o altă personalitate a Vechiului Testament, pe nume Enoh, care nu a cunoscut nici el moartea biologică; amândoi Îl vor propovădui pe Hristos, înfruntându-l pe Antihrist, care îi va omorî, însă, după trei zile și jumătate, vor învia (cf. Apocalipsa 11, 3-11), dimpreună cu toți oamenii, după care va avea loc Judecata cea de obște și răsplătirea fiecăruia cu fericirea sau osânda veșnică, în funcție de faptele iubirii creștine față de aproapele, a precizat Ierarhul locului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Cristian Drăgan, absolvent de Teologie Pastorală, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău.

La final, Înaltpreasfinția Sa a oficiat un parastas pentru ctitorii și viețuitorii Schitului Săseni, mutați la Domnul.

În semn de apreciere pentru sprijinul oferit la amenajarea drumului de acces către așezământul călugăresc, domnul Daniel Năstase, primarul comunei Vernești, a primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă și o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Schitul Săseni este metoc al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și are o obște formată din două monahii, egumen fiind părintele arhimandrit Calinic Marti.