La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, programul liturgic specific primei săptămâni a Postului Sfintelor Paști a continuat miercuri, 13 martie 2019, cu oficierea Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a evidențiat îndemnurile pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni le adresează în textele evanghelice rânduite a se citi în primele trei zile din Sfântul și Marele Post.

„S-a vorbit despre necesitatea iertării, pentru că nu puteam să începem călătoria postului fără să fim împăcați cu cei pe care i-am supărat. De asemenea, ni s-a atras atenția să avem grijă să parcurgem această călătorie cu mintea ațintită spre înfricoșătoarea judecată a lui Hristos și, apoi, să nu facem ostentativ faptele de milostenie, pentru a fi lăudați de oameni, ci să le săvârșim cu discreție, spre slava lui Dumnezeu și spre binele nostru spiritual”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

„În Evanghelia care s-a citit către finalul slujbei din această seară, Mântuitorul ne îndeamnă: «Aveți credință în Dumnezeu» (Marcu 11, 22), și arată cât de mare poate fi puterea credinței: «Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare, și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice» (Marcu 11, 23). Orice ne-am propune, având credință puternică și statornică în Dumnezeu, vom dobândi. Credința este fundamentul pe care noi clădim casa sufletului nostru și o împodobim cu virtuți. Fără dreaptă credință în Dumnezeu, fără ascultare, smerenie și celelalte virtuți, nu putem să înaintăm spre întâlnirea cu Hristos”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

În încheiere, Chiriarhul Buzăului și Vrancei i-a binecuvântat pe credincioși și i-a îndemnat să păstreze permanent legătura cu Dumnezeu prin rugăciune.