În ziua marți din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, 12 martie 2019, în cadrul Pavecerniței Mari, s-a citit a doua parte a Canonului de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul. La Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat că perioada Postului Mare și, în special, Canonul Sfântului Andrei Criteanul ne ajută să conștientizăm starea noastră de păcătoșenie și necesitatea de ne îndrepta viața.

„Scopul acestei perioade de pregătire duhovnicească este de a-l determina pe creștin să privească mult mai atent în sufletul său și să facă o evaluare sinceră a ceea ce este el cu adevărat și, evaluându-se prin prisma poruncilor evanghelice, să purceadă la îndreptare. În urma unei analize sincere, fiecare dintre noi va ajunge la concluzia că a greșit în multe feluri, cu știință sau fără știință, cu voie sau fără de voie. Chiar și atunci când a păcătuit fără de voie, poartă o anumită vină, pentru că nu a vegheat suficient asupra sa și asupra relației care există între el și semenul său, dar mai ales între el și Dumnezeu. Conștientizând realitatea aceasta cumplită că suntem oameni păcătoși, supuși greșelii, dorim să ne îndreptăm, iar rostul Canonului cel Mare este acela de a ne ajuta să privim în adâncul sufletului nostru și să fim sinceri cu noi înșine”, a menționat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalții Catedralei Voievodale.