Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit duminică, 24 martie 2019, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu preoții și diaconii slujitori ai lăcașului de cult, în prezența a numeroși credincioși buzoieni.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat semnificațiile textului evanghelic al vindecării slăbănogului din Capernaum (cf. Marcu 2, 1-12).

„După ce ne-am bucurat duminica trecută de triumful Ortodoxiei, când Sfinții Părinți, la Sinodul de la Constantinopol din 843, au proclamat biruința dreptei credințe asupra tuturor ereziilor, acum, pentru că ne aflăm încă la început de post, suntem îndemnați să îmbinăm rugăciunea cu fapta bună. Din acest fragment evanghelic, am învățat că trebuie să săvârșim fapta bună în mod concret, că trebuie să ne rugăm și pentru aproapele nostru, indiferent în ce stare sufletească se află”, a subliniat Chiriarhul locului.

Referindu-se la viața și teologia Sfântului Grigorie Palama, pomenit în Duminica a 2-a din Post, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a menționat că, „în rugăciune, trebuie să punem accentul pe dobândirea luminii dumnezeiești prin isihie și prin păstrarea comuniunii cu Dumnezeu. Numai prin rugăciune poți să-L cunoști și să-L simți pe Dumnezeu, să preguști încă din această viață lumina taborică, adică lumina dumnezeiască ce izvorăște din ființa divină”, a afirmat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

„Vă îndemn să continuați călătoria spirituală spre întâlnirea tainică și reală cu Mântuitorul Iisus Hristos înviat din morți, străduindu-vă să împliniți porunca postului, însoțită de rugăciune și de fapta cea bună, cele două aripi care îl ajută pe om să zboare spre înălțimi duhovnicești”, a încheiat Părintele Arhiepiscop.

Răspunsurile la strană au fost date de psalții Catedralei Voievodale și de o parte din membrii Corului Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.