Biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cartierul buzoian Nicolae Titulescu și-a sărbătorit miercuri, 14 octombrie 2020, ocrotitoarea. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de patru preoți și doi diaconi.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Chiriarhul locului a vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva și despre evlavia deosebită a credincioșilor față de ocrotitoarea Moldovei.

„Românii dreptcredincioși și-au arătat dragostea și evlavia față de Sfânta Parascheva mai mult față de oricare alt sfânt, pentru că o simt aproape de sufletul lor și pot da mărturie despre prezența ei în viața lor și despre minunile pe care aceasta le-a făcut de-a lungul vremii. Timp de aproape patru secole, Sfânta Cuvioasă Parascheva a avut parte, în fiecare an, de o cinstire specială, în ziua de 14 octombrie, acolo unde sălășluiesc sfintele sale moaște, la Iași, prin binecunoscutele pelerinaje. Sigur că nu toți pot ajunge la Iași, din diferite pricini, dar sunt convins că toți creștinii și-au propus să meargă cel puțin o dată în viață, pentru a se închina sfintelor sale moaște și pentru a vorbi cu ea în rugăciune. Anul acesta, așa cum știți, pentru prima dată, nu a mai fost posibil pelerinajul, așa cum s-a îndătinat el, din motive aparent obiective. Totuși, am convingerea că s-ar fi putut găsi o soluție, pentru a păstra în continuare această tradiție și, mai ales, pentru a ne arăta credința și nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu prin mijlocirea sfinților”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.