Prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ şi pentru Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău.

Sfinţii Trei Ierarhi sunt patronii spirituali ai Seminarului buzoian, iar elevii şi profesorii instituţiei de învăţământ teologic şi-au cinstit ocrotitorii în comuniune cu slujitorii şi credincioşii Catedralei arhiepiscopale, care are al doilea hram sărbătoarea de pe 30 ianuarie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, în ziua hramului, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte actuali şi foşti profesori ai şcolii teologice.

Ierarhul a evidenţiat, în cuvântul său, virtuţile celor trei mari sfinţi ai Bisericii.

„Sfântul Vasile cel Mare a strălucit prin darul organizării filantropiei creştine şi este cunoscută celebra «Vasiliadă», dar aceasta nu înseamnă că nu a fost un bun teolog, liturghisitor sau administrator. Dimpotrivă, le-a împlinit pe toate […]. Sfântul Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul le-a avut, de asemenea, pe toate celelalte virtuţi, însă a strălucit cu înţelepciunea şi cu profunzimea gândirii teologice; de aceea, a primit din partea Bisericii acest apelativ de «Dumnezeu Cuvântătorul» sau «Teologul». Iar Sfântul Ioan Gură de Aur, datorită talentului său oratoric şi predicilor sale frumoase şi mobilizatoare, în vremea respectivă, datorită curajului de a sancţiona greşelile oamenilor, a dobândit apelativul de «Hrisostom» sau «Gură de Aur»“, a precizat Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaţilor.

Aşa cum este tradiţia, un elev seminarist din clasa a XII-a a predicat despre viaţa, scrierile şi faptele duhovniceşti ale Sfinţilor Trei Ierarhi.

La final, s-a săvârşit un parastas pentru ctitorii catedralei, profesorii şi elevii Seminarului din Buzău trecuţi la cele veşnice.

Tot cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat cinci hirotesii în iconom stavrofor (Pr. Valentin-Bogdan Ene – consilier eparhial; Pr. Alexandru Pripon – secretar eparhial; Pr. Ion Chiorbeacă – consilier eparhial la Sectorul Economic-financiar; Pr. Ionuţ-Radu Vintilă – consilier eparhial la Fabrica de lumânări „Lumină lină“; Pr. Petrică-Gabriel Roşu – consilier eparhial la Serviciul Colportaj), precum şi o hirotesie în protopop (Pr. Florentin Duca – protopop de Buzău II).

Sărbătoarea s-a încheiat printr-un program de poezii şi cântece religioase, susţinut de corul „Credo in Deo“ al seminariştilor. De asemenea, tinerii au pus în scenă piesa de teatru „Constantin Brâncoveanu – dramă în cinci acte“, de Nicolae Iorga.

În prologul spectacolului, Dl Prof. Constantin Coman a prezentat referatul cu tema Sfinţii Trei Ierarhi – promotori ai umanismului creştin.

La momentul festiv au participat şi membri din conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău.