La Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Sfânta Liturghie în cinstea praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim a fost săvârșită duminică, 28 aprilie 2024, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În ajunul acestei sărbători, în Focșani și Buzău, a fost organizată tradiționala procesiune, care a adunat sute de clerici și mii de credincioși din cele două județe.

Soborul slujitorilor a fost alcătuit din: pr. Ionuț Constantin și pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilieri eparhiali, pr. Răzvan-Valeriu Drăgoi, secretar al Protoieriei Buzău II, pr. Sorin-Leonard Dinu și pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, pr. Liviu Pîrlog, de la Parohia buzoiană Vintilă Vodă, și pr. Viorel Trif, de la Parohia vrânceană Câmpuri II.

În predica sa, Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale praznicului Floriilor.

„Cele două evenimente pregătitoare, învierea lui Lazăr și ungerea din Betania, petrecute cu șase zile înainte de Paștile iudaice, au fost, de fapt, o prevestire a morții, îngropării și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. A doua zi, așezându-Se pe un mânz de asină, Domnul Iisus, însoțit de ucenici, S-a îndreptat spre cetatea Ierusalimului, unde mulțimea evreilor care auzise deja despre minunea învierii lui Lazăr cel mort de patru zile L-a întâmpinat ca pe un biruitor, purtând în mâini stâlpări de finic și ramuri de copaci, cântându-i osanale și aclamându-L ca Împărat al lui Israel. Citând cuvintele biblice: «Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!» (Ioan 12, 13), Îl identifica, în mod corect, cu Mesia cel mult așteptat, dar, din nefericire, conaționalii Săi nu L-au înțeles în sensul în care fusese tâlcuit de către profeții Vechiului Testament, ci ca pe un conducător, menit să-i elibereze de sub stăpânirea romană. Primirea triumfală pe care I-au făcut-o I se cuvenea pe bună dreptate, deoarece tocmai dovedise că El este biruitorul morții și, prin urmare, era Împăratul cerului și al întregului univers, nu doar al poporului ales. Însă Domnul Hristos nu venise pe pământ ca să întemeieze o împărăție lumească, ci ca să-i salveze pe oameni de sub stăpânirea morții și a diavolului. De aceea, intrarea Sa în Ierusalim era, de fapt, intrarea în Săptămâna Pătimirilor, pe care Și le-a asumat de bunăvoie, din iubire față de oameni, El fiind singurul care știa ce urma să se întâmple peste puține zile și că, în cele din urmă, va sfârși pe Crucea Golgotei, dar, prin propria moarte, avea să biruiască puterea morții și să învieze din morți ca un Dumnezeu Atotputernic, oferindu-le oamenilor șansa nemuririi și arvuna vieții veșnice”, a explicat Ierarhul.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Vasile-Alexandru Zotoiu a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău. La final, conform tradiției, au fost sfințite ramurile de salcie, care au fost împărțite tuturor credincioșilor prezenți la slujbă.

Ca și în anii precedenți, sâmbătă, 27 aprilie 2024, în municipiul Focșani, s-a desfășurat procesiunea de Florii, care a avut două puncte de plecare: biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cartierul Sud și biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de pe bulevardul Independenței, continuând până la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii. În lăcașul de cult din centrul orașului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat Vecernia cu Litie, apoi i-a întâmpinat pe participanții la procesiune în fața bisericii, unde a sfințit icoana sărbătorii și a citit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.

În municipiul Buzău, procesiunea a pornit de la biserica „Sfânta Filofteia” din Parcul Crâng, de unde s-a mers pe bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Unirii, strada Obor, până la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului. Aici, preoții și credincioșii au luat parte la rânduiala de sfințire a icoanei praznicului și de binecuvântare a pelerinilor, oficiată, din încredințarea Părintelui Arhiepiscop Ciprian, de pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, care a rostit un cuvânt de învățătură.