În Duminica a treia a Triodului – a Înfricoşătoarei Judecăţi –, credincioşii Parohiei vrâncene Bonţeşti l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sfinţii Voievozi“ din localitate.

Înaltpreasfinţia Sa a rostit, la finalul slujbei, un cuvânt de învăţătură, în care a precizat următoarele: „Ne aflăm în prima parte a perioadei Triodului, când suntem îndemnaţi să medităm la mesajul dumnezeiesc şi, mai ales, să avem grijă cum ne pregătim, ce merinde duhovniceşti punem în trăistuţa noastră, ca să pornim în călătoria spirituală spre întâlnirea cu Hristos, Cel răstignit şi înviat. Aşadar, cele trei săptămâni, de la Duminica Vameşului şi a fariseului, până duminica viitoare – a Izgonirii lui Adam din Rai –, reprezintă o perioadă de meditaţie şi de pregătire duhovnicească. Medităm la modul în care vameşul şi-a făcut rugăciunea, la pocăinţa fiului risipitor, ne gândim la acest tablou înfricoşător al Judecăţii de Apoi, ce ne aşteaptă şi pe noi, precum şi la greşeala protopărinţilor noştri, Adam şi Eva, care au fost izgoniţi din rai, pentru că au ascultat de diavol, în loc de Dumnezeu. Dacă medităm şi ne pregătim duhovniceşte, pornim în această călătorie a Sfântului şi Marelui Post, pe care trebuie să-l însoţim, negreşit, cu fapte bune, căci postul fără fapte bune nu ar nici o valoare, este o dietă“.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a săvârşit hirotonia întru diacon a tânărului teolog Nicolae Gheba.

Lăcaşul de cult datează din anul 1702, fiind monument istoric. De-a lungul timpului, biserica a fost afectată de cutremure şi a necesitat mai multe lucrări de consolidare şi restaurare.