În contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2018 Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Patriarhia Română, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a inclus în seria proiectelor și a evenimentelor din Programul eparhial pentru tineret Cuvântul care unește proiectul de educație continuă Școala familiei, un demers inițiat de Asociația „Școala Familiei” din București. Acesta vizează formarea adulților și a tinerilor în domeniul educației parentale creștine, sub formă de cursuri, ateliere, seminarii, conferințe, tabere și alte evenimente corelate în formate, moduri de organizare, implementare și evaluare specifice.

Pa parcursul a șapte săptămâni, în perioada aprilie-iunie 2018, formatori cu educație creștin-ortodoxă: prof. dr. Alina Mirică, expert în stiluri parentale și mamă a 6 copii, și dna Iulia Țoța, absolventă CODECS Open University School și mamă a 7 copii, au facilitat conținuturi despre părinți, copii, educație, în cadrul atelierelor organizate de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” și Liceul Pedagogic „Spiru C. Haret” din Buzău.

Temele și subiectele au vizat: caracteristicile masculine și feminine – „Ne creștem diferit fetele față de băieți?”; puterea extraordinară a comunicării empatice și despre cum ar fi mai bine să gestionăm conflictele – „Una vorbim, alta ne-nțelegem”; delicata problemă a autorității parentale – „Unde începe și unde se termină autoritatea părinților în relația cu copiii? Găsirea echilibrului”; hrana familiei – „Sănătatea în bucate. Despre alimentația sănătoasă”; dependența ca problemă fizică și emoțională – „Liniștim copilul cu tableta sau îi luăm tableta ca să îl liniștim? Formarea dependențelor la copii și tineri”; impactul major al mesajelor mediatice asupra minții copiilor – „Mesajele media și detoxifierea digitală”; educarea caracterului – „Cu dragoste și sinceritate despre cum construim caracterul copiilor noștri”.

Grație colaborării cu dna lect. dr. Oana Moșoiu, coordonator program de formare și formatori, și cu dna prof. dr. Carmen Iosifescu, reprezentant local „Școala familiei”, ne-am propus să implementăm un real proiect de educație parentală în județul Buzău, oferind sprijin părinților care, din cauza unor limite culturale sau financiare, nu au avut acces la cursuri de formare pentru adulți cu astfel de profesioniști. Invitând părinții, alături de copiii lor, să se înscrie la aceste ateliere, ne exprimăm speranța de a răspunde nevoilor reale ale unor familii aflate în căutare sau doritoare de a învăța cum să-și consolideze relațiile sănătoase – din punct de vedere psihologic și spiritual – amenințate de confuzie, mesaje toxice, criză de resurse (timp, bani, mentori), însingurare și desacralizare.

Fondat de renumitul bioetician dr. Virgiliu Gheorghe, proiectul „Școala familiei” vine în întâmpinarea părinților preocupați de educația și dezvoltarea psiho-emoțională a propriilor copii și oferă, prin cursurile sale, informații și recomandări la problemele din educație. Informațiile sunt bazate pe studii științifice din domenii conexe: neuropsihologie, sociologie, pedagogie, bioetică, comunicare, iar modul de lucru cu părinții este unul interactiv, bazat pe dialog și simulări de grup, astfel încât toți cei înscriși au posibilitatea să participe activ.

Pr. prof. Cristian Marius Dima

Consilier eparhial