Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a pus, duminică, 17 iunie 2018, piatra de temelie pentru viitoarea biserică a Schitului Găvanele, din comuna Bozioru, județul Buzău, care îl va avea ca ocrotitor pe „Sfântul Apostol Andrei”. În continuare, ierarhul a sfințit paraclisul așezământului monahal, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în curtea schitului. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian au slujit: Pr. Paul Gavrilă – protopop al Protoieriei Pătârlagele, Ierom. Evloghie Ceauș – slujitor la Schitul Găvanele, preoți de la parohiile din împrejurimi, precum și alți clerici invitați.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat textul evanghelic al Duminicii a 3-a după Rusalii (cf. Matei 6, 22-33), referitor la grijile vieții.
„Hristos ne îndeamnă să acordăm întotdeauna prioritate sufletului și să-i procurăm hrană spirituală, pe care o constituie rugăciunea și prezența la biserică, la Sfânta Liturghie, locul sacru unde omul trăiește comuniunea de iubire cu Dumnezeu-Părintele ceresc, cu Preasfânta Treime. Hrana spirituală trebuie să fie pe primul loc și, apoi, toate celelalte. Fiți încredințați că Dumnezeu ni le oferă, desigur, dacă ne și implicăm. Tot ceea ce realizăm din punct de vedere material, construirea unei biserici, a unei case, a unei școli, a unui așezământ social, presupune implicare concretă și împreuna-lucrare a omului cu Dumnezeu. Dacă omul vine cu inițiativa și voința sa de a construi ceva bun și folositor pentru sine și pentru semenii săi, să fim convinși că Dumnezeu intervine și binecuvintează lucrul respectiv”, a menționat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
Schitul Găvanele este situat într-o zonă cunoscută sub denumirea de „Athosul buzoian”, datorită existenței mai multor așezăminte (bisericuțe) rupestre în aceste locuri (datând din secolele III-IV d.Hr.). Corpul de chilii al lăcașului monahal, în care se află integrat paraclisul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost ridicat din temelie între anii 2012-2018, prin strădania ieromonahului Evloghie Ceauș, pe un teren primit moștenire de la părinți.