Credincioșii Parohiei Dumbrăvița din comuna vrânceană Suraia s-au aflat duminică, 3 martie 2024, în zi de mare sărbătoare. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Soborul slujitorilor a fost format din: pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. paroh Theodor-Christian Paraschiv, pr. pensionar Dorel Paraschiv, părintele Ion Gherman, preot de caritate la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, și pr. Emanuel Hanganu, de la Parohia Milcovul I.
Pornind de la textul evanghelic al Duminicii a 34-a după Rusalii (Luca 15, 11-32), Chiriarhul a rostit o omilie despre Pilda Întoarcerii Fiului risipitor.
„În a doua parte a parabolei, ni se înfățișează tabloul înduioșător al primirii fiului risipitor de către tatăl iubitor și iertător. Acest tablou este zugrăvit în cuvinte, pentru a ne mișca inimile. Orice om se regăsește în postura fiului risipitor, în raport cu Dumnezeu. Conștientizând că greșește mult înaintea lui Dumnezeu și hotărând să se îndrepte, fiecare dintre noi poate fi sigur că va fi întâmpinat cu dragoste de către Tatăl ceresc, așa cum tatăl din Evanghelie l-a primit pe fiul său. Ni se spune că, «încă departe fiind» fiul risipitor (cf. Luca 15, 20), tatăl l-a zărit – semn că îl aștepta în fiecare zi, mergea la poartă, își punea mâinile streașină la ochi, scrutând zările, în speranța că își va vedea copilul întorcându-se acasă. În momentul în care l-a zărit, a ieșit el însuși întru întâmpinarea lui și, când l-a avut în fața sa, l-a îmbrățișat, au plâns amândoi, unul pe umărul celuilalt, iar copilul, printre lacrimi, a reușit să pronunțe doar prima parte a cuvintelor pe care le avusese în minte: «Tată, am greșit la cer și înaintea ta și nu mai sunt vrednic să mă numesc fiul tău» (Luca 15, 21). Nu a mai enunțat și «fă-mă ca pe unul din argații tăi» (Luca 15, 19), întrucât tatăl, de bucurie că și-a recuperat odorul, a poruncit slujitorilor să aducă de îndată însemnele reabilitării sale în demnitatea de fiu: haina lungă și aleasă, încălțăminte în picioare și inel pe deget”, a explicat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit iconom pe pr. paroh Theodor-Christian Paraschiv, în semn de apreciere pentru lucrarea sa pastorală și edilitară.