Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, unul dintre ocrotitorii duhovnicești ai Eparhiei Buzăului și Vrancei, a fost cinstit duminică, 11 august 2019, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. În această zi de mare sărbătoare, sute de credincioși buzoieni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Ierarhul locului a slujit împreună cu un sobor de șase preoți și patru diaconi, din care au făcut parte: Pr. Cristian-Marius Dima și Pr. Marian Gegea – consilieri eparhiali, Pr. Ionuț Constantin – inspector eparhial, Pr. Vasile-Gabriel Gherghe – eclesiarhul Catedralei „Înălțarea Domnului”, Pr. Sorin-Leonard Dinu – slujitor la același lăcaș de cult, precum și Pr. Valeriu-Cristian Popoviciu – eclesiarhul Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial.

În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a explicat fragmentul evanghelic al duminicii (cf. Matei 14, 14-22), care ne înfățișează minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, arătând că „mai întâi trebuie să căutăm hrană pentru suflet, apoi, vom primi de la Dumnezeu și hrană pentru trup”.

„Hristos Domnul a hrănit ore în șir mulțimile cu cuvântul Său dumnezeiesc, care se întrupa în sufletele lor, dându-le pace, bucurie, ca daruri ale Duhului Sfânt, și abia către seară le-a oferit și hrana cea de toate zilele. Și de această dată, le-a demonstrat că El este Dumnezeu Care, pe lângă cuvântul cel de viață dătător, împărtășit prin Evanghelie, în Sfânta Biserică, oferă, la propriu, și hrana cea de toate zilele. Din nefericire, și atunci, și ulterior, până în zilele noastre, oamenii au uitat și uită că tot ceea ce dobândesc ca hrană e darul lui Dumnezeu, că pământul acesta este creația lui Dumnezeu”, a menționat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, „unul dintre ocrotitorii Eparhiei noastre, pentru că el a întemeiat Episcopia Buzăului, dimpreună cu Episcopia Râmnicului, la anul 1503”. Ierarhul a subliniat că Sfântul Nifon este „un exemplu de dăruire totală lui Hristos Domnul” și că „avem datoria să mergem pe aceeași linie pe care el a arătat-o strămoșilor noștri, străduindu-ne să păstrăm unitatea de credință și de neam”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Ionuț-Marian Băicuș, absolvent de Teologie Pastorală, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului”, dirijată de Arhid. Gianin-Cristian Oprea.