Sâmbătă, 2 iulie 2022, la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău, s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, activitatea Ștefan cel Mare – sfânt, domnitor și personaj literar, care face parte din Proiectul educațional-catehetic Școala de vară, derulat de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV). Activitatea cu tinerii a fost realizată cu sprijinul preoților din parohiile Jitia de Jos și Dumitrești, județul Vrancea, precum și a doamnelor profesoare Diana-Corina Bucur, Maria Ciocan și Ana-Maria Rotaru, membre ale SNFOR – ABV.

Evenimentul a avut loc în altarul de vară al așezământului monahal și a început cu slujba Acatistului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, oficiată de părintele protosinghel Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, și de pr. Laurențiu Rotaru, parohul Parohiei Jitia de Jos. La sfârșitul slujbei, părintele stareț le-a adresat copiilor un cuvânt despre modelul de credință și jertfelnicie al domnitorului Moldovei.

După acest moment, doamnele profesoare Maria Ciocan și Ana-Maria Rotaru au evidențiat personalitatea domnitorului, dar și modul în care aceasta a fost reflectată în literatura română. Participanții au adus cinstire Sfântului Ștefan cel Mare, prin susținerea unui moment cultural-artistic, ce a constat în interpretarea troparului sfântului voievod, a unor cântece care îl evocă, au recitat poezii închinate domnitorului moldovean și au amintit numărul mare de legende în care este prezent.

În partea a doua a activității, elevii au luat parte și la un atelier de creație, în care au învățat să realizeze aranjamente florale, sub îndrumarea doamnei Dumitra Tatu din Buzău, roadele muncii lor fiind așezate apoi la icoana Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

La final, doamna profesoară Neluța-Mirela Furtună, președintele SNFOR – ABV, a înmânat copiilor diplome și i-a felicitat pentru implicarea de care au dat dovadă, numindu-i „vrednici urmași ai domnitorului Ștefan cel Mare”, dar și „modele pentru tinerii de vârsta lor”.