În incinta Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive Buzău, la inițiativa pr. Ionuț Mihalașcu, slujitorul comunității credincioșilor surzi, profesor la instituția de învățământ și interpret autorizat în limbajul mimico-gestual, în perioada aprilie – iulie 2022, o sală de curs a fost amenajată și împodobită cu icoane și cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice, prin contribuția Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Joi, 7 iulie 2022, a avut loc sfințirea acestui paraclis, care a primit hramul Sfinților Ierarhi Luca al Crimeei și Meletie al Antiohiei, deservind nevoile religioase ale copiilor cu deficiențe auditive din cadrul liceului. Delegații Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian la eveniment au fost pr. consilier eparhial Ionuț-Cristian Vuță, de la Sectorul Social-filantropic și misionar, și părintele protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu.

Cu această ocazie, pr. Ionuț Mihalașcu a vorbit despre rolul pe care îl va avea paraclisul în cadrul instituției de învățământ: acela de a permite elevilor, chiar și profesorilor, să participe la sfintele slujbe transpuse în limbajul mimico-gestual liturgic românesc, dar și la diverse manifestări religioase și culturale.

„Datorită faptului că mulți dintre copiii de aici își petrec mai mult timp în școală, având și internat, ne-am gândit să venim în sprijinul lor și să amenajăm în interiorul școlii un spațiu sacru, unde aceștia să poată veni să se roage, să sărute o icoană, să învețe după orele de curs ori, pur și simplu, să își liniștească starea sufletească, într-un loc în care prezența lui Dumnezeu este simțită într-un mod aparte de către acești copii speciali, pentru care încercăm să aducem o mică alinare”, a declarat părintele Mihalașcu.

În încheiere, pr. Ionuț Mihalașcu a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru sprijinul material oferit, în vederea realizării acestui proiect, doamnei director Marinov Antoanela, care a încurajat toate demersurile de ajutorare a copiilor, pr. consilier Ionuț-Cristian Vuță, părintelui protos. Veniamin Anghel și tuturor apropiaților care au susținut activitățile din cadrul acestei comunități.