În Duminica a 5-a după Paşti, 10 mai 2015, numită şi a Samarinencei, biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din Parohia buzoiană Livada a fost sfinţită. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. În continuare, ierarhul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în locaşul de cult şi a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Claudiu-Daniel Jarcă.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

La slujbe au participat numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi, care au avut posibilitatea, după tradiţie, să treacă prin Sfântul Altar şi să se închine.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian le-a vorbit celor prezenţi despre moştenirea spirituală pe care au primit-o de la înaintaşii lor.

„Locaşul de cult pe care l-am sfinţit reprezintă rodul rugăciunilor şi ostenelilor strămoşilor dumneavoastră, care l-au construit cu multe jertfe, dar având credinţă tare că, săvârşind această lucrare de înălţare a unui locaş de cult, vor lăsa moştenire valorile credinţei, pentru ca toţi cei de după ei să se îmbisericească şi să se sfinţească în locaşul pe care l-am sfinţit şi noi astăzi, în biserica lui Hristos. Pentru ostenelile şi jertfele lor, Biserica a rânduit să fie pomeniţi permanent drept ctitori. Celor de atunci vă adăugaţi frăţiile voastre, cei de astăzi, care, sub îndrumarea preotului paroh, v-aţi ostenit să redaţi locaşului frumuseţea cea dintâi, aţi restaurat pictura, pentru a primi din nou slujba de sfinţire, la care aţi participat şi v-aţi umplut de mireasma Sfântului Duh, ce se coboară asupra credincioşilor, pe care aţi şi simţit-o prin intermediul Sfântului Mir cu care am uns Sfânta Masă şi toată biserica, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Biserica Parohiei Livada a fost ridicată în anul 1872 de către locuitorii satului, în timpul păstoririi episcopului Dionisie Romano. În ultimii ani, s-au realizat importante lucrări de renovare a locaşului de rugăciune, fiind schimbate asteriala acoperişului şi învelitoarea de tablă; pardoseala veche a fost înlocuită cu parchet, executându-se, totodată, şi lucrări de zugrăveală la pereţii exteriori. Pictura interioară a fost restaurată de către pictorul Marian Bonea, Sfânta Masă fiind înlocuită cu una din marmură. Toate aceste lucrări s-au făcut prin contribuţia autorităţilor judeţene şi locale, a enoriaşilor şi a unor oameni de bine.

Pentru activitatea desfăşurată în cei şapte ani de când păstoreşte această comunitate, preotul paroh Vasile-Valentin Done a primit rangul de iconom.