Singurul locaş de cult din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei închinat „Sfântului Ioan Evanghelistul“, care este situat în oraşul vrâncean Odobeşti, şi-a sărbătorit, vineri, 8 mai 2015, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

La slujbe au participat numeroşi credincioşi din parohie, precum şi din alte zone ale oraşului Odobeşti.

Vă consider într-un fel privilegiaţi pe dumneavoastră, pentru că, pe lângă pleiada de sfinţi pe care noi îi venerăm, îi cinstim, în decursul unui an bisericesc, aveţi ca ocrotitor al acestei bisericuţe pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu, căci el este cel dintâi numit «Teologul», cel care ne-a lăsat cea mai profundă Evanghelie, din punct de vedere teologic, şi căruia îi suntem întotdeauna recunoscători. Astăzi, ne-am rugat împreună la Sfânta Liturghie, ca să-l cinstim în primul rând pe Sfântul Ioan Evanghelistul, apoi, să-I mulţumim Părintelui ceresc pentru darurile pe care le revarsă întotdeauna asupra noastră şi ne-am rugat ca Dumnezeu, pentru rugăciunile acestui mare sfânt, să ne binecuvinteze pe toţi cu pace, sănătate şi, mai ales, cu împlinirea lucrurilor celor bune, spre slava lui Dumnezeu şi spre a noastră mântuire“, a subliniat, în cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.

Biserica „Sfântul Ioan Evanghelistul“ din Odobeşti este atestată documentar în anul 1642, fiind refăcută în 1813 de către un dregător pe nume Avram. În prezent, locaşul de rugăciune se află într-un amplu proces de restaurare şi înfrumuseţare.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară şi administrativă, preotul paroh Cristian Bocu a primit rangul de sachelar.

Potrivit tradiţiei, la final, s-a săvârşit Parastasul pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş trecuţi la cele veşnice.