Pictura bisericii Parohiei Zărnești-Slănic din județul Buzău, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost resfințită duminică, 28 august 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După ce a trecut printr-un amplu proces de restaurare, în perioada iulie 2020 – martie 2022, pictura lăcașului de cult a fost binecuvântată prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir. În continuare, Ierarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de opt slujitori, între care s-au aflat pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. inspector eparhial Costin Drăgan, pr. paroh Mihai Corneliu Popa, precum și alți preoți din parohiile învecinate. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În omilia rostită, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a tâlcuit pasajul evanghelic al Duminicii a 11-a după Rusalii (Matei 18, 23-35), care ne prezintă Pilda datornicului nemilostiv.

„Mesajul Mântuitorului Iisus Hristos cu privire la datoria morală de a ierta din inimă pe fratele nostru este foarte clar și lesne de receptat cu mintea, dat trebuie să recunoaștem că este și foarte greu de pus în practică în viața de toate zilele. Și pentru că nu vom putea împlini porunca iubirii aproapelui doar prin puterile noastre proprii, se cuvine să ne rugăm neîncetat Maicii Domnului și tuturor sfinților, pentru ca Domnul Hristos să reverse asupra noastră harul Preasfântului Duh, ca să ne întărească în credință, să ne înțelepțească, să ne ajute să gândim corect creștinește și, mai ales, să confirmăm credința mărturisită cu faptele iubirii. Fiecare dintre noi poate face experiența iubirii și iertării celui care i-a greșit, imitându-L pe Hristos. Dacă celălalt nu vrea să ne ierte, după ce i-am cerut iertare, aceasta este problema lui. Important este ca noi să avem curajul și bărbăția de a ne recunoaște greșelile și de a ne cere iertare; în cazul în care ezităm s-o facem, din orgoliu sau rușine, cel ce se va bucura este vrăjmașul diavol, care trudește neobosit pentru a inocula în mintea și sufletul omului păcatele mândriei și neascultării”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

La final, părintele Mihai Corneliu Popa a primit rangul onorific de iconom, în semn de recunoaștere a activității desfășurate în Parohia Zărnești-Slănic.