Seria taberelor de vară, intitulată Tabăra de vară la noi acasă, din cadrul proiectului Pași spre lumina lui Hristos, realizat de membrele Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și cu sprijinul Protoieriei Panciu, s-a încheiat cu tabăra organizată în luna august 2022, la Parohia Crucea de Jos.

Activitățile s-au desfășurat timp de cinci zile, sub forma unor ateliere, la care au participat 12 copii cu vârste cuprinse între 10-15 ani.

Atelierul de pictură pe sticlă „Micii iconari”, coordonat de dna prof. Adriana Chelaru, de la Clubul Copiilor Panciu, a inițiat copiii în pictarea icoanelor pe sticlă după izvod, prin parcurgerea etapelor de lucru, conform tehnicii străvechi de zugrăvire a icoanelor pe sticlă, urmărind și pregătirea acestora pentru expoziție.

Sub îndrumarea doamnelor profesoare Lenuța Panaete și Maria Cristescu, de la Clubul Copiilor Panciu, în cadrul atelierului de țesături și împletituri „Mâini dibace”, copiii au învățat să realizeze tapiserii împletite din sfoară.

Atelierul de consolidare a cunoștințelor religioase, coordonat de dna prof. Liliana Popa, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, i-a familiarizat pe copii cu diferite jocuri și ghicitori, care au constituit adevărate provocări pentru descoperirea obiectelor de cult, a sărbătorilor creștine, a arhitecturii bisericești și a picturii bizantine.

Ansamblul coral „Toată suflarea să laude pe Domnul”, dirijat de dna Maria Cristescu, a interpretat un repertoriu de pricesne în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, după agapa frățească. În acest fel, copiii I-au dat slavă lui Dumnezeu și au preacinstit-o pe Maica Domnului.

Taberele de vară desfășurate în anul 2022, pe parcursul vacanței de vară, prin strădania membrelor SNFOR – ABV din Protoieria Panciu, sub coordonarea părintelui protoiereu Cristinel Popa și prin implicarea preoților Mihai Gabriel Lazăr (Parohia Crucea de Jos), Alexandru Obreja (Parohia Răcoasa) și Liviu-Georgică Cristescu (Parohia Verdea), au antrenat 45 de copii în activitățile organizate.