Duminică, 30 august 2015, a fost zi de mare sărbătoare pentru credincioşii Parohiei vrâncene Dumbrava. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit capela mortuară, clopotniţa şi casa praznicală din incinta bisericii parohiale, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, după care a oficiat Sfânta Liturghie în locaşul de cult. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe monahul Veniamin în treapta de ierodiacon.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

La final, toţi cei prezenţi au avut prilejul să se închine şi la o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Alexandru, patriarhul Constantinopolului, pe care Biserica Ortodoxă îl pomeneşte, în fiecare an, la data de 30 august.

„Vă felicit pe toţi, care aţi oferit din ceea ce nu aveţi sau din puţinul dumneavoastră, precum şi pe ceilalţi, mai puţini, care, având anumite funcţii şi demnităţi pe plan local sau central, aţi sprijinit această parohie, pentru a duce la bun sfârşit o lucrare frumoasă: casa praznicală, clopotniţa şi casa mortuară, deosebit de necesare vieţii bisericeşti într-o comunitate. De aceea, vă felicităm, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor, în primul rând, sănătate, pace în suflete, putere de muncă în continuare şi tăria de a rămâne buni creştini“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii.

Actuală biserică a Parohiei Dumbrava din oraşul Panciu a fost zidită din temelie în anul 1927, de preotul Puşcă Emanoil, dar, din cauza celui de-al II-lea Război Mondial, lucrările au fost oprite la baza turlei, construcţia foarte solidă fiind folosită ca fortăreaţă de trupele germane, în timpul luptelor cu Aliaţii. În anul 1946, după terminarea războiului, lucrările au fost reluate şi duse la bun sfârşit de antreprenorul Vasile Costea, sub supravegherea preotului Minu Moldoveanu, lucrări ce au durat până în 1952. Din 2005, locaşul de rugăciune a trecut prin ample lucrări de restaurare şi înfrumuseţare, iar începând cu anul 2008, au fost ridicate şi celelalte edificii parohiale, sfinţite în această duminică.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară şi administrativă, preotul paroh Iulian Dumitriu a primit rangul de iconom.